Обвинените за източването на пловдивската здравна каса остават в ареста за постоянно
17.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Висшите служители на Здравната каса в Пловдив, които бяха задържани за източване на 1,1 млн. лева, остават за постоянно в ареста. Това решиха магистратите от пловдивския апелативен съд, съобщава „Дарик“.

Шефът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ към РЗОК Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив. В автомобила, с които са били двамата, е намерена крупната сума от 90 000 лева.

Престъпната корупционна схема, в която са участвали още две лица – пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабия Димитър Йотинов, е действала чрез фиктивни аптеки. Посредством тях са теглени пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит и цироза. По този начин въпросните лекарства са плащани два пъти – веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема.

Въпреки че двамата висши служители на Районната здравната каса е трябвало да  осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.

Останалите двама обвиняеми по делото са освободени под парична гаранция след направени самопризнания.

Снимка: Дарик

About the Author :

Leave a reply