Каракачанов вижда лични конфликти и външни фактори в БПЦ по отношение на Македония
18.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Личните конфликти и външни религиозни фактори – Русия и Вселенския патриарх, са надделели при решението на Светия Синод представители на Българската православна църква да не участват в тържествата за 1000-годишнината на Охридската архиепископия. Това мнение изрази пред бТВ лидерът на ВМРО и военен Красимир Каракачанов.

„Вие не сте църква само за себе си, а на българския народ и трябва да ви интересува мнението на българските енориаши“, обърна се Каракачанов към митрополитите.

„Какво ни плаши някаква схизма?! Ако техните предшественици Антим Първи, Иларион Макариополски се страхуваха от схизмата, щяхме ли да имаме независима Българска църква?! Нямаше. Ако слушахме фанариотите в лицето на Вселенския патриарх щяхме ли да имаме Българска църква?! Та ние бяхме в схизма до края на Втората световна война! Църквата се грижеше повече за българския народ, докато беше в схизма“, възмути се Каракачанов.

В края на ноември миналата година синодът се съгласи да съдейства на Македонската православна църква за установяването на каноническия й статут. Малко преди това патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, „защото те са наши братя и наш народ“. Тези дни обаче Синодът реши да откаже участие в тържествата в Охрид на 27 май след „проведени обстойни разисквания и гласуване“. Срещу решението се обявиха миряни и политически партии.

About the Author :

Leave a reply