Двама пилоти загинаха при катастрофа с хеликоптер, един е ранен
12.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Около 20,30 ч. снощи, при изпълнение на тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа, вертолет Ми-17, с борден номер 417, катастрофира в района на авиобаза Крумово. При инцидента загинаха капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, а бордният техник, офицерски кандидат Алексей Каменов, е в болница с няколко фрактури, но в стабилно състояние.

Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 офицерски кандидат Алексей Каменов е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти край пловдивското летище Крумово, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговор с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов премиерът Борисов разпореди да бъде информиран за фактите и обстоятелствата, довели до инцидента.

По отношение на ранения военен техник министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде оказано пълно съдействие за неговото лечение.

Каракачанов от своя страна се запозна на място с доклада за инцидента с бойния вертолет Ми-17. В 24 Авиобаза бяха още началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, заместник-командирът на ВВС и бивш командир на базата бр. ген. Петьо Мирчев и директорът на служба „Военна полиция“ бр. ген. Борислав Сертов. Красимир Каракачанов изказа съболезнования към семействата на загиналите двама пилоти.

Относно инцидента той посочи, че това е бил четвъртият полет на машината за деня, като преди това с нея са летели други екипажи. Вертолетът е паднал от около 30 метра височина, което, по думите на министъра, не е дало никакъв шанс на пилотите да съобщят за евентуален проблем. Хеликоптерът е бил в изправност и е на въоръжение във ВВС от октомври 1989 година, като през 2016 година е минал ремонт в „Терем“ – София. Каракачанов добави, че и двамата пилоти са с опит, единият е с около 500 часа, а другият – с около 600 часа нальот.

Веднага е започнало разследване за причините на катастрофата от страна на Военна полиция и Военна-окръжна прокуратура, но според него „най-вероятно става въпрос за техническа неизправност или поне така изглеждат нещата“. Той отхвърли версията за пилотска грешка, тъй като по думите му „упражнението, което са изпълнявали не е било сложно и не е изисквало специални маневри, които могат да доведат до грешка“.

About the Author :

Leave a reply