Диалогът с подалия оставка социален министър бил ползотворен
12.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Диалогът с министъра беше ползотворен, работеше се с представителите на всички организации „на“ и „за“ хората с увреждания, коментира изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Проблемът е много по-сложен, тъй като става въпрос за редица закони – Законът за хората с увреждания, за социалните услуги, за личната помощ. Има още редица други нормативни актове, свързани с промяната на експертизата за вида и степента на увреждането, обясни Коралски.

„Трябва да се смени парадигмата, че едва ли не отговорник за хората с увреждания е министърът на труда и социалната политика, нещо, което е дълбоко невярно“, каза Минчо Коралски.

Политиката за хората с увреждания е хоризонтална и няма специална политика за хората с увреждания. Те са хора като всички останали и трябва средата и образованието да са достъпни, за да ги виждаме сред всички останали, коментира Коралски.

По думите му 16% от хората в Европа са хора с увреждания и обществото трябва да е готово да осигури тези условия.

Мисля, че работата, която е извършена от социалното министерство и други министерства е значителна и процесът не бива да спира, подчерта той.

About the Author :

Leave a reply