Вероятно се касае за технически проблем при катастрофата на хеликоптера Ми-17
12.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководено от военно-окръжна прокуратура. Колегите снощи бяха на място и извършваха оглед. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор пред БНТ. Арнаудова уточни, че вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на извършване на летателно-учебното занятие.

„Това, което можем също да съобщим е, че е възникнал вероятно технически проблем и в рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от 20 метра височина. С изключително тежки последици, със загинали двама пилоти. Съболезнования за близките им“, допълни тя.

На територията на завод „Миджур“ в Горни Лом се съхраняват повече от 190 хиляди мини и над 90 тона барут, каза още Арнсаудова във връзка с разпоредената от прокуратурата спешна проверка на територията на завод „Миджур“ в Горни Лом. Проверката е относно необходимостта от спешно обезопасяване на голямо количество взривни вещества и изделия. Информирани за нея вътрешният министър Валентин Радев, областният управител на Видин и кмета на община Чупрене от Върховна административна прокуратура(ВАП).

„Според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод „Миджур“ в общо 5 взривни склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване – говорим за повече от 190 хиляди мини и за повече от 90 тона барут“, обясни Арнаудова. „Фактите, които накараха и прокуратурата да реагира, са липса на минимални изисквания по въоръжена охрана на тези взривни вещества, което се дължи от оператора и това е фирмата „Видекс“, както и липса на договор за наем, например“, добави тя.

По думите й, липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, на компетентните органи и на самите работещи в завода.

Снимка: бТВ

About the Author :

Leave a reply