Воля иска Каракачанов да понесе политическа отговорност за катастрофата с хеликоптера
13.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Политическа отговорност е нормално да се понесе от министъра на отбраната, на Красимир Каракачанов трябва да му бъде търсена отговорност. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки. От партията ще внесат сигнал до прокуратурата с искане да се изясни кои са виновните лица за това, че не са били осигурени пари за обучение на военните пилотите или за ремонти на техниката. Българската армия не заслужава да дава повече жертви, трябва максимално бързо да се намери подготвен човек, който да застане начело на отбраната, заяви Марешки.

Няма как Каракачанов да се оправдава, че нямало пари за 180 часа нальот на пилотите, след като намират милиарди левове за самолети, заяви лидерът на „Воля“. Отдавна този човек трябваше да е излязъл от Министерството на отбраната, подчерта Марешки и попита няма ли достойни български генерали, офицери, подготвени хора, които да оглавят това министерство.

Попитан за планирания от БСП вот на недоверие на правителството заради ситуацията в сектор Сигурност Марешки заяви, че най-вероятно групата няма да го подкрепи, защото е „безсмислено“. „Сигурността, както по времето на Орешарски, на предните правителства, така и на това, не е на нивото, което очакваме. Това е точно заради това, че парите не отиват при полицаите, лекарите и учителите, а отиват за корупционни сделки“, коментира Марешки. „По принцип един такъв вот трябва да мине, но от там нататък какво става? Да кажем подкрепяме го, но всички социолози, политолози обясняват, че отиваме на избори и парламентът се преповтаря. Докато българският народ не намери своята алтернатива, спрат да ни облъчват с фалшиви новини, че алтернативата е БСП, дотогава няма смисъл от това упражнение“, каза още той.

Депутатите от „Воля“ ще внесат предложение за промени в Закона за физическото възпитание и спорта, с които да не се дава право на спортните клубове, които носят имена на български герои като Левски и Ботев, да добавят към имената търговска марка или обидни думи. С този законопроект искаме да защитим и да опазим от злоупотреба имената на всички исторически личности, дали живота си за България, заяви Марешки. По думите му тези имена трябва да останат светли и непокътнати. Ще видим реакцията на останалите патриоти в пленарна зала по предложения законопроект, коментира още той.

Марешки трябва да каже дали иска нови избори, разчита, че ще вземе 120 депутати и ще управлява или пък ще бъде с 50 човека група. Така лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отговори в кулоарите на парламента на лидера на „Воля“. Според Сидеров оставка би означавало разтуряне на голямата коалиция с ГЕРБ.

Той определи изказването на Марешки като опит за привличане на внимание, тъй като социологията в момента показвала, че няма промяна в политическата картина.

По думите на Сидеров, когато се говори за политическа отговорност заради състоянието на армията, трябва да се върнем към тези правителства, управляващи, които са взимали решения да отстъпят на натиска отвън.

Американците ни накараха да нарежем съветските ракетни установки, които бяха единственото ни сериозно защитно оръжие, подчерта Волен Сидеров. Защо сега не ни подарят хеликоптер, изтребител, а трябва да ги купуваме, като в същото време от 2006 г. използват безплатно четири военни бази у нас. На Филипините, в Италия плащат стотици милиони – където имат бази, обикновено плащат наем, тук – не, ние сме много ларж, аргументира се председателят на „Атака“.

Той призова „да вдигнем поглед от пъпа си и да видим защо ни оставиха без помощ нашите натовски партньори“.

About the Author :

Leave a reply