Нетаняху към Борисов: Няма да забравим как българският народ е спасил евреите си
13.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Израел никога няма да забрави как българският народ е спасил евреите си по време на Втората световна война. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху преди срещата с българския си колега Бойко Борисов в Ерусалим и подчерта, че миналото няма да бъде забравено никога.

„Няма да забравим как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си“, добави Нетаняху. Той допълни, че в момента има едно много добро приятелство между двата народа и се възползва от повода да поздрави Бойко Борисов за днешния му рожден ден.

„Споделяме мост, изграден между българския и израелския народ – това са българските евреи, които са допринесли изключително много за развитието на Израел“, посочи още израелският премиер. Той изтъкна, че се оценяват всичките действията на България, които са насочени срещу антисемитизма и усилията в общата битка срещу радикалния ислям, както и в борбата срещу тероризма.

Израелският премиер изтъкна, че страната му си сътрудничи добре с България в области като здравеопазването, технологиите и други, които ще бъдат обсъдени по време на срещата между двамата.

Бенямин Нетаняху заяви, че е време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички в Близкия изток в областта на сигурността и редица други области.

Българският премиер Бойко Борисов благодари на израелския си колега за това, че държава като Израел няма да забрави това, което е направил българският народ. Той разказа, че по време на вчерашната среща на Американския еврейки комитет е било изключително трогателно, когато се е говорело за подвига на българския народ и всички са станали прави и са ръкопляскали.

Бойко Борисов подчерта, че от дистанцията на времето сега може трудно да се оцени. „Но, ако за миг си представим как българският народ се е опълчил на фашисткия режим – това е подвиг“, изтъкна българският премиер. По думите му и сега се взимат трудни решения, но тогава е било изключително трудно. Той се надява през септември да се открие паметник за подвига на българите за спасяването на евреите и в Тел Авив, който ще бъде идентичен паметник на този в София.

В своето изказване премиерът Борисов отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Държавата Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Държавата Израел е страна,  ще се подпишат. „Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.“, обясни Борисов. Той сподели, че обмяната на добри практики между двете страни е особено успешна в сектор „Сигурност“ и като пример българският премиер изтъкна съвместните учения на български и израелски пилоти.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че в днешно време на България и на българския народ им се налага да взимат много тежки решения, но историята помни едно такова решение, което би могло да се определи като подвиг. „Със спасяването на българските евреи от депортация, нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия“, подчерта премиерът. Той благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за думите му, че Израел никога няма да забрави геройството на българския народ.

About the Author :

Leave a reply