Борисов и Захариева отказали срещи с македонския президент Георге Иванов
14.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева са отказали да се срещнат с гостуващия в София македонския президент Георге Иванов. Това потвърдиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос“, допълниха от министерския съвет.

Позицията на българското правителство е в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев, който подписа договора за добросъседство, коментира пред журналисти Юлиан Ангелов от ПГ „Обединени патриоти“ отказа на изпълнителната власт да се срещне с македонския държавен глава Георге Иванов, който е на посещение у нас.

Ние сме длъжни да подкрепяме именно такива правителства, които искат да решат проблемите на Балканите, подчерта депутатът. Според него решението на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да изпълнява. А това е политика, насочена срещу всички съседи на Македония – насаждане език на омраза, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред, обясни Ангелов. Затова и „Обединени патриоти“ одобряват позицията на премиера и на първия ни дипломат.

По думите на депутата, Георге Иванов може да е президент на друга държава, но България като ангажирана с интеграцията на Западните Балкани, не може да си позволи да подкрепя лидери, които работят срещу това.

Надявахме се, посочи още той, македонските политици от опозицията и президентът да преосмислят всички свои грешки през последните десетилетия, за да може наистина Македония да има реален шанс да бъде част от ЕС и хората там да водят по-нормален и свободен начин на живот. За съжаление, действията на президента Иванов не показват подобно нещо и българската държава трябва да има адекватна реакция винаги, когато се отнася до проблеми, свързани със Западните Балкани, подчерта Юлиан Ангелов. Ако не сме съгласни, трябва ясно да го заявим, а не както преди години да си премълчаваме, убеден е той. Още повече, че, по думите му, в Македония голяма част от населението е с български произход и сме длъжни по всякакъв начин да защитим нашите сънародници.

„Струва ми се, че това е една доста директна намеса в един вътрешен спор в Република Македония“ – така председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин от „БСП за България“ коментира отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент Георге Иванов, който е на посещение у нас. Депутатът обаче отбеляза, че иска да чуе позицията на премиера по този повод.

Този отказ си го обяснявам с това, че само преди ден пък македонският президент отказа да коментира споразумението между Гърция и Република Македония за името с македонския премиер, каза Кристиан Вигенин. Според него обаче посланието трябвало да е по-позитивно. От моя гледна точка премиерът трябваше да обясни на президента, че ситуацията в Република Македония изисква повече разум, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме свидетели вчера, посочи депутатът от левицата.

Не си спомням подобен случай, поне в най-новата ни история, коментира Кристиан Вигенин. „Може би се е случвало да няма такъв прием, но когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам, то е било планирано“, добави той.

About the Author :

Leave a reply