Парламентът не прие доклада за 2017 г. за изпълнението на стратегията за интеграцията на ромите
14.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Административният мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) не беше приет от Народното събрание. От гласувалите 168 депутати 83 бяха „за“, 68 – „против“, а 17 се въздържаха.

В доклада се посочва, че за подобряване пригодността за заетост и квалификация на безработните роми, регистрирани в бюрата по труда, за 2017 г. в различни дейности са включени повече от 27 000 души. Констатира се тенденция за увеличаване на броя на наетите роми на първичния пазар на труда. Въпреки тази тенденция, основните, а понякога и единствените възможности за работа на ромите, са сезонните работни места и програмите за заетост и обучение. Общините отчитат отрицателни тенденции и проблеми като – висок процент на здравно неосигурени лица сред ромското население, ниска здравна култура, липса на избор на личен лекар. Някои общини отчитат необходимост от повече здравни медиатори за работа вътре в общността за повишаване на здравната информираност. Общините предлагат да се ревизира ефективността на законовите мерки, така че да има повече практически ефект от наказателна санкция за съжителство с малолетни и непълнолетни, както и при последващи раждания в ранна възраст. През 2017 г. здравните медиатори са 215 в 115 целеви общини. Въвеждащото обучение за нови медиатори се провежда, като всяка календарна година броят им се увеличава.

Дебатите по доклада продължиха над три часа. Депутатите спориха за това кога ромите са били по-интегрирани – преди 1989 г. или сега, както и дали въобще е възможна тяхната интеграция. Според Станислав Станилов от ОП ромите не могат да бъдат интегрирани дори да им се дават пари. Според него трябва да се преосмисли цялата стратегия. Правата на циганите трябва да бъдат стриктно спазвани само при стриктно спазване на законите от тяхна страна, заяви той. Антон Кутев от БСП определи изказването му като опасно и нецивилизовано. Истината е опасна, но тя трябва да се говори, отговори Станилов и препоръча на Кутев да гледа реално на нещата. Не съм съгласен, че ромите не подлежат на интеграция, отговори социалистът. Според него те трябва да бъдат интегрирани, защото в противен случай се превръщат в тежест на социалната система. Цялата система за интеграция на ромите е объркана и не работи, смята Кутев.

Против съм практиката да се отделя група хора от обществото и да се правят специални мерки и програми за нея, каза председателят на ПГ на ОП Волен Сидеров. Според него такива програми са антиконституционни и дискриминационни. Ако се правят програми, те трябва да се правят така, че да достигат до истински нуждаещите се български граждани, сред тях може да има и роми, смята той. Юлиан Ангелов от ОП заяви, че трябва да отпаднат таксите за ясли и детски градини за всички деца, което ще улесни много родители.

От ГЕРБ отчетоха като положителен момент върнатите в образователната система 17 000 деца, както и ролята на здравните медиатори. Да, проблеми има, те не могат да бъдат решени веднага, но има дебат и се работи по изпълнение на мерките, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Някои депутати си спомниха времето преди 1989 г., когато ромите са ходели задължително на училище и са се учели на професия в строителни войски. Вежди Рашидов попита социалистите защо са съсипали строителни войски след 1989 г. Той се съгласи с проф. Станилов, че всички български граждани трябва да са равни пред закона. Според него стратегията за интеграцията на ромите трябва да продължи. „Да не дава Господ да съм жив да видя как циганите интегрират българите“, коментира още той.

В залата има много неинтегрирани към политическия процес политици, а ние коментираме как ще интегрираме ромите в българското общество, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС. Според него докладът е една брошура с много цифри, раздадени пари на калпак и малко резултати. Светъл лъч са здравните медиатори, отбеляза той.

About the Author :

Leave a reply