Трябват 50 млн. лв. за ремонта на военните хеликоптери за следващите 2 години
22.06.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Все още не е разпитан единственият оцелял от катастрофата на вертолета МИ-17 заради тежкото му състояние, съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана. Той обясни, че прокуратурата продължава да работи по две версии – човешка грешка или техническа неизправност.

Според разчетите на военното ведомство, за ремонта на хеликоптерите в армията ще са нужни 50 млн. лв. през следващите 2 години. Каракачанов заяви още, че е обсъдил с вицепремиера Томислав Дончев законови промени, предвиждащи договорите за ремонт и поддръжка на военна и отбранителна техника да не минават като обществени поръчки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята.

Каракачанов, който отговори на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия, е запознал и с предложения за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се елиминира възможността фирми с дейности, нямащи нищо общо с отбраната, да обжалват обществени поръчки по ремонт на бойна техника.

Военният министър обясни пред журналисти, че вчера след заседанието на Министерския съвет е участвал в работна среща с вицепремиера Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов, с които е обсъдил двата въпроса.

По думите му за възстановяване на летателната годност на част от наличната вертолетна техника на бойната ни авиация са необходими малко над 50 млн. лева.

Каракачанов посочи, че предложенията за промени в ЗОП трябва да се съгласуват с Агенцията по обществените поръчки. Той уточни, че става въпрос единствено за поръчките, свързани с ремонт и поддръжка на бойната техника.

„Когато става въпрос за бойна техника и когато заводите за ремонт са собственост на Министерството на отбраната, за каква обществена поръчка говорим и защо да даваме възможност на фирми, които нито са заинтересовани, нито могат да изпълнят подобни неща да могат да обжалват“, каза военният министър.

В отговор на въпрос Каракачанов потвърди, че в момента няма нито един изправен Ми-17, защото по думите му не може да се разчитат средства само за планов ремонт на една машина годишно. Трябва да се отделят средства за повече вертолети, никой не е предполагал, че ще се случи подобна катастрофа, посочи министърът.

По думите му в случаи на пожари могат да бъдат използвани и вертолети „Кугър“, но много по-неефективно, защото могат да носят само малко над 1 тон вода, за разлика от 3 тона при Ми-17. Можем да се обърнем към някои частни фирми в България, които имат подобни вертолети, както и към наши съседи и партньори, посочи министърът.

Каракачанов посочи, че не е коректно да коментира възможните причини за инцидента с вертолета Ми-17, при който загинаха двама пилоти, преди да са се произнесли компетентните органи. Все пак той добави, че не е съвсем убеден дали причината е в опашния винт на машината.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply