Търговците на горива ще обезпечават бъдещи искове с пари в брой
12.07.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, срещу който протестират малки търговци и предизвика напрежение в коалицията „Обединени патриоти“, бе приет частично на второ четене в парламента, съобщава „Дневник“.

Всеки търговец на горива трябва да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. 500 000 лв. е обезпечението за търговия на едро с нефтени продукти и газ. Същият размер на обезпечения е за съхранение на горива извън данъчни складове.

За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой в Министерството на финансите или с банкова гаранция.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. и 20 000 за фирма, която ще търгува на дребно. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.

Депутатът от НФСБ Йордан Апостолов каза при обсъждането, че обезпечението би могло да е финансова тежест. Предвидените изисквания за обезпечение може да доведат до концентрация в бизнеса и недопускане до пазара, цитира Димитров становище на Министерството на финансите по закона. Това е нарушение на правилата на ЕС и може да доведе до наказателна процедура, каза още Апостолов. Вицепремиерът Валери Симеонов и депутатите от партията му се противопоставят на закона и го смятат за лобистки в полза на големите търговци на горива, което предизвика напрежение в коалицията.

Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази, каза депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров, който е вносител на закона, предаде репортер на агенция „Фокус“. „Законът няма никакво отношение към това кой как да се развива и една, две или сто бензиностанции да има“, смята Димитров.

Вчера от НСФБ разпространиха декларация срещу закона, която председателят на групата на „Обединени патриоти“ в парламента Волен Сидеров определи като удар по достойнството му и добави, че очаква извинения от Валери Симеонов.

В „Обединени патриоти“ сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции, никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме, коментира след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов.

„Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Такъв е този закон. Аз разбирам от друга страна, че главната му цел е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясъл пръст да отрежем ръката“, каза още Симеонов. Той добави, че ще сезира Европейската комисия, тъй като в случая има нарушаване на европейски директиви, има и нарушаване на конкурентни права.

About the Author :

Leave a reply