БСП и ГЕРБ ще решат проблема с пенсионирането на съкратените миньори до края на юли
12.07.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

БСП и ГЕРБ се ангажираха с решаването на проблема с пенсионирането на съкратените миньори от мина „Бобов дол“ до края на юли. Днес миньорите имаха срещи в Народното събрание с представители на двете парламентарни групи – първо с БСП, а след това и с ГЕРБ, и поискаха да им се позволи да се пенсионират по старите правила.

Има внесено предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ от колеги от ГЕРБ, но няма никакво движение по този закон, подозираме умишлено, коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. Не се вкарва в комисии, оттам в зала, идва ваканция през август, т.е. това остава за септември и октомври, а те няма как да отговорят на условията за пенсиониране, съкратени са, посочи тя. Нинова отбеляза, че трябва да се приеме само един текст в кодекса, с който трябва да се позволи при съкращаване преди навършване на възрастта  миньорите да могат да се пенсионират по старите правила.

Затова от БСП обявиха, че ще съберат подписи и по правилника на НС ще поискат включването задължително на този законопроект първо в парламентарната комисия по труда и социалната политика, а след това и в пленарна зала, като законопроектът да се гледа на първо и второ четене в един и същи ден, за да може до края на юли проблемът на съкратените миньори да бъде решен. Нинова предположи, че „се тупа топката“ по законопроекта, защото няма пари за пенсиите на тези работници.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова /ГЕРБ/ съобщи, че предстои във вторник законопроектът да се гледа на тристранка, а в сряда е в дневния ред на социалната комисия. Народните представители от ПГ на ГЕРБ заставаме зад исканията на миньорите, заяви тя. Фактът, че сме внесли този законопроект и сме реагирали веднага още в началото на юни, показва, че ние разбираме техните проблеми и сме за решаване окончателно на този проблем, посочи Ангелова. Той касае само 80 души и няма да доведе до допълнителни финансови средства в бюджета, по данни на НОИ, отбеляза тя.

Според Ангелова не е проблем до края на тази сесия законопроектът да се приеме. Както по бързата писта приехме промените в Закона за хората с увреждания, така до две седмици можем да приемем и промените в КСО, за да може да успокоим миньорите, каза тя.

About the Author :

Leave a reply