Таксите за удостоверения за наказателни дела ще се плащат по електронен път
13.07.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Гражданите ще могат да плащат по електронен път таксите за издаване на удостоверение дали срещу тях има образувано наказателно производство. Това ще стане възможно, ако имат електронен подпис. Същевременно те ще могат да получават този документ също по електронен път.

Висшият съдебен съвет подкрепи предложение на главния секретар на администрацията на главния прокурор за сключване на договор с „Райфайзенбанк“ за обслужване на картови разплащания чрез инсталиране на виртуално терминално устройство ПОС, съобщава „Правен свят“.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че и сега има възможност при поискване от работодател, без да се ангажира самият гражданин, Националната следствена служба да издава по електронен път удостоверения за наличието или липсата на образувани наказателни производства.

Но имало работодатели, които не събират тази информация служебно, а изискват такива удостоверения от самите граждани. И за да не се редят хората по опашки пред НСлС, се предлага въвеждането на още една електронна услуга, която по принцип е ангажимент на прокуратурата по силата на проект, който реализира, стана ясно от думите на Цацаров.

Целта е човек да може по електронен път да поиска издаването на удостоверението и също по електронен път да плати таксата от 2 лева за него. Идеята е гражданинът да получи всичко необходимо, без да ходи на гишето, обясни главният прокурор.

Решението бе подкрепено единодушно от Висшия съдебен съвет.

Удостоверения за наличието на наказателни производство обикновено се изискват при постъпване на работа в държавна институция, в банки, в охранителни фирми, някои търговски вериги, куриерски и транспортни дружества също имат такива условия.

About the Author :

Leave a reply