Арестуваха трима надзиратели от варненския затвор, помагали на затворник да излиза
20.07.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

„И тримата задържани надзиратели на затвора във Варна са опитни служители. Те са обвинени в длъжностно престъпление – за това, че са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за другиго облага”, обясни пред Нова телевизия окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Изказването му беше по повод задържането на надзиратели от Варненския затвор, които неправомерно пускали в отпуск автокрадец, който нямал право да излиза от килията, и то неведнъж, а цели шест пъти. Надзирателите осигурявали на затворника свобода през деня срещу неговата честна дума, че ще се прибере зад решетките вечерта.

„В рамките на две-три седмици успяхме да организираме прилагане на СРС-та и други административни способи, които да ни помогнат да съберем достатъчно данни, които да ни дадат основание да започнем досъдебното производство”, каза още окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Установени са шест случая за времето от 31 май до 18 юли тази година, при които надзирателите са освободили нерегламентирано лишен от свобода, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие.

Затворникът Искрен Маринов изтърпява наказание от 6 години и 8 месеца за участие в организирана престъпна група. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

До изтичане на 72-часовото задържане на тримата служители прокуратурата ще прецени събраните доказателства с оглед искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. По случая тече разследване, събират се доказателства.

Прокуратурата най-вероятно ще поиска постоянна мярка задържане под стража на тримата надзиратели от варненския затвор, които са пускали един от затворниците в нерегламентиран отпуск. Това каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Засега няма доказателства дали надзирателите са получавали подкуп за услугата. Ако това се докаже, ще им бъдат повдигнати още обвинения, каза още Арнаудова.

В момента се събират доказателства дали лишеният от свобода е извършвал престъпления, докато е бил извън затвора. Основните и начални обвинения към надзирателите са за престъпления по служба с цел набавяне облага за другиго, тоест за лишения от свобода, обясни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова коментира и искането на Турция за екстрадиране на четирима гранични полицаи, с които главният прокурор разговаря вчера. По думите на говорителя, европейският съд се е произнесъл с решение, че българската държава е провела едно обективно разследване и няма извършено престъпление от граничните полицаи.

Екстрадиция няма да се осъществи, категорична е Арнаудова. България няма да предава свои граждани на чужда държава, страната ни е подписала с особено мнение конвенцията за екстрадиция и освен това е взето окончателно решение от нашите власти, допълни говорителят на главния прокурор.

About the Author :

Leave a reply