Парламентът избра Дечо Дечев за управител на здравната каса
20.07.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК. „За“ кандидатурата му гласуваха 124 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 1 , с което д-р Дечев бе избран за управител с мандат до 12 март 2020 г. Съгласно процедурните правила за избор, кандидатурата му е приета след като за нея са гласували повече от половината от народните представители.

Кандидатурата на Дечев бе подкрепена от Комисията по здравеопазване в сряда. Изборът на нов управител на касата се наложи, тъй като на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха проф. Камен Плочев тази длъжност. След освобождаването на предишния управител, парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати в срок до 3 юли 2018 г. В този срок постъпи само едно предложение от страна на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които издигнаха кандидатурата на д-р Дечо Дечев.

Ако предложенията ми бъдат подкрепени от депутатите и приети от Надзора на НЗОК се наемам 2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която НЗОК ще завърши без дефицит, обеща Дечев от парламентарната трибуна преди гласуването за избирането му за управител на НЗОК. „Ще спазя срока от 3 месеца, в който ще предложа детайлни мерки в направленията на бюджета, в които той е провален“, обяви той. „В лекарствената политика, за скъпоструващи медикаменти и за онкологията, в контрола и за медицински изделия“, обясни д-р Дечев.

Лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност, каза д-р Дечо Дечев. „Никъде не се говори за изключване на определени медикаменти“, посочи той. „Ако искаме да поставим всички потребители в равнопоставено положение, поставяме всички във фонд, в които ще получават еднакво финансиране, а не еднакви лекарства“, обясни д-р Дечев. „Никога не говорено, че ще се изваждат едни препарати, а ще се вкарват други, че ще има специално отношение към една или друга фирма“, заяви той.

About the Author :

Leave a reply