БСП решава да не иска приемането на еврото
22.07.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи партията да обсъди ревизия на решението на конгреса за влизане на България в еврозоната и приемане на еврото. Това тя обяви при представянето на проекта на „Визия за България“ в НДК.

Предлагам да отворим тази дискусия, въпреки решението на конгреса и ако стигнем до друго, по-разумно, по-полезно и по-важно за народа и националния интерес решение, нищо не пречи да го ревизираме, каза Нинова. „Моля Сергей да не се сърди, защото този доклад беше негов на конгреса, ние споделяме всичко това, но нека да помислим“, обърна се Нинова към лидера на ПЕС Сергей Станишев. По думите й животът и условията са се променили и БСП трябва да е адекватна към тази промяна.

„Нека да проведем разговора за България, за българската икономика, за цените, за стандарта на живот. Нека не бързаме. Дайте да забавим с ежедневното напиране сега и веднага еврото и да ни приемат в еврозоната. Предстоят ни много сериозни разговори“, каза Нинова. Тя заяви, че дори чужди експерти са предупредили страната да не влиза в еврозоната.

По отношение на проекта „Визия за България“ Нинова заяви, че това предложение е край на бягството на държавата от функциите й, връщане в стратегически сектори като производство, земеделие, енергетика, здравеопазване, образование, социални системи, наука и култура, смяна на договорените правила между политическата класа и икономическите интереси за кражби. „Здравето на българина застава на първо място пред частния интерес. Науката движи България напред. Всички политики се пречупват през регионите. Всичко това е с една цел – по-добър живот на сънародниците ни и обръщане на демографската катастрофа, външна политика с характер, стъпила на националния интерес на България“, посочи Нинова. Тя предположи, че БСП ще срещне „отпора на 10 милиарда лева паралелна държава“. Смелост, неподкупност и последователност в действията – пожела Нинова на всички в работата по програмата.

С проекта „Визия за България“ БСП дава заявка за управление на държавата и алтернатива на системата. Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, днес не се обръщаме към политическите си опоненти, обръщаме се към народа си, заяви още Корнелия Нинова. Тя допълни, че не претендират, че са всезнаещи и затова се обръщат към всеки сънародник с молба да чуе идеите на левицата и ако има желание, според възможностите си, да се включи в процеса. По думите на Нинова системата убива, както първи са го изрекли майките на децата с увреждания, и затова тази система трябва да бъде сменена. БСП започва разговор за тази промяна и ще подложи проекта си на широко обществено обсъждане.

БСП предлагат промени в четири ключови сфери – икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование. Предлагаме да спрем разграбването на националните богатства, заяви Нинова и допълни, че в момента не обществото, а малцина се възползват от тях. Тя каза, че БСП не е против концесионирането, но балансът е бил нарушен и трябва да се възстанови. От БСП предлагат онези стратегически обекти, които са забранени за приватизация, да бъдат забранени и за концесия. Да не се дават на концесия БДЖ, летища и пристанища, „Български пощи“, многопрофилни болници, плажовете, ВиК сектора, НДК, филмова индустрия, БЕХ и др. Тези предприятия да не се управляват на партиен, квотен принцип, а на конкурсно начало, искат от левицата.

Трябва да започнем да градим собствено българско родно земеделие, което не е зависимо само от европейско финансиране, каза Нинова. От БСП са за намаляване на ДДС върху храните.

БСП предлага адаптиране на образованието към дигиталното поколение. Това е бъдещето на младото поколение, закъснели сме, каза Нинова. Тя призова да се използват иновационни образователни технологии – облачни технологии, учене в мрежи и др. По думите й сега системата кара децата да наизустяват без да анализират. Трябва да се наблегне на възпитанието и на културата, смята тя. Не на джендър идеологията в българските училища, призова Нинова и с това предизвика аплодисменти в залата. Съвременните християнски ценности са ни по-скъпи от третия пол, допълни тя. От БСП предлагат безплатни детски градини, един учебник за един клас за цялата страна. Според Нинова общественият ресурс трябва да отива за държавните и общински училища.

В сферата на здравеопазването от БСП предлагат намаляване на ДДС за лекарства, медицински изделия и храни. Предлагаме ежегодно държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък и медицински изделия, каза Нинова. От БСП искат и забрана на реекспорта на лекарства. БСП иска премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната му с принципно нов статут, отговарящ на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването.

Регионализиране на икономиката, предлагат още от БСП. Предвиждат създаване на фонд за сближаване между регионите и приоритетни програми за изостаналите региони.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply