ГЕРБ и БСП спорят за разпределението на парите в българските общини
08.08.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Защо арестът на Митьо Очите предизвика политическа война?  ГЕРБ заподозря, че БСП получава пари в черни каси, а левицата обвини ГЕРБ в опити за купуване на червени депутати в парламента.

„Данните показват, че с последното министерско постановление средства бяха дадени в общини, в които кметовете са подкрепени и избрани от ГЕРБ и ДПС. 43 общини с кметове от ГЕРБ получиха  73 милиона, 34 общини с кметове от ДПС получават 28 милиона и 5 с кметове от ДПС получават 2,5 милиона. Ние поставяме въпроса това ли е критерият, по който трябва да бъде разпределян публичният ресурс“, коментира пред Нова телевизия кметът на Троян Донка Михайлова, която бе избрана с гласовете на БСП.

Кметът на Лом Пенка Пенкова, избрана с гласовете на ГЕРБ, на свой ред заяви: „Аз мисля, че все пак философията на подкрепата на това постановление и връщайки се назад в годините, е подкрепа за конкретни нужди. В такива общини, каквито са нашите в Северозапад, хората имат нужди“.

Тя показа снимки на порутена улица в града си, заявявайки: „Такива улици има в няколко квартала. Няма как да се чувствам привилегирована. Ние от миналата година си разработихме проекти, отново поискахме финансиране и получаваме ето това. Получаваме 1 милион, което е само капчица“.

Тя беше категорична, че не трябва да се политизират получените средства и нуждите на хората. С нея се съгласи и Михайлова.

Кметицата на Троян заяви: „Това, което искаме, са ясни правила, ясни критерии и становището на най-масовата българската организация – Националното сдружение на общините – да бъде уважено“. По думите й проблемът се крие във взаимоотношенията между републиканския и общинския бюджет.

„Ще кажа само това, което каза българският премиер: „Във всяка община може да бъде направена глупост“. Като гледам тона, с който въпросния господин (Бенчо Бенчев – бел. ред.) говори от „Ролс Ройса“ си, ще кажа, че в Бургас са направили голяма глупост“, смята Михайлова.

About the Author :

Leave a reply