Стачкуващите служители на Български пощи поискаха среща с премиера Борисов
09.08.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

13 служители на „Български пощи“ са се присъединили към гладната стачка на колегата си Златка Младенова и настояват за среща с премиера Бойко Борисов. Това стана ясно по време на пресконференция на предприятието.

Златка Младенова гладува от 30 юли заради спрени пари за клас „Прослужено време“ и ваучери за храна. Тя заяви, че макар парите да са изплатени след намесата на Инспекцията по труда и въпреки обещанията, не може да вярва на думи и никой не гарантира, че в следващите месеци няма да се случи същото.

Исканията са чисто синдикални, има много проблеми – ниски заплати, лоши условия на труд, помещения, в които температурата е висока, липса на работно облекло, посочи тя. Според нея е необходима и пълна финансова ревизия за последните пет години.

Милена Атанасова, зам.-председател на „Защита“, заяви, че е нарушено трудовото законодателство и посочи, че полагаеми трудови възнаграждения са отнети на служители, които имат и без това ниски заплати. Тя обясни, че мотивът на ръководството, че не са се присъединили навреме към колективния трудов договор, е неоснователен, защото колективният трудов договор няма нищо общо с получаването на полагаемите възнаграждения, което е регламентирано в Кодекса на труда.

Според нея в абсолютно нарушение на трудовия закон ръководителят си е позволил да отнеме на хората полагаеми възнаграждения, а и се посяга на основни трудови и граждански права, включително и правото на свободно синдикално сдружаване.

Красимир Митов, председател на синдиката „Защита“, посочи, че гладната стачка е крайна мярка на протест, за да бъде чут гласа им и исканията за свободно сдружаване, увеличение на заплатата, по-добри условия на труд, закупуване на лични предпазни средства и работно облекло. Получихме устни гаранции, на които служителите не вярват, искаме да видим това под някаква форма и някой да носи отговорност и да бъде гарант, обясни той. Ще отнесем проблема до премиера, защото може да се стигне да гладуват не 13, а 1300 души, предупреди още Митов.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply