Православната ни църква чества Успение Богородично
15.08.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители. В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка, която е покровителка на майчинството и защитница на семейното огнище: „Тя е защитница на всички нас и ние трябва да я уважаваме. Това е един много светъл наш празник и независимо дали имаш Мария в дома си, или не – има основание за празнуване“.

Пловдивският митрополит Николай благослови вярващите и призова да бъдем бдителни какво сеем в душите на нашите деца: „За голямо съжаление злото в този живот, в този век, в който живеем, се преумножи. Отчуждение, егоизъм, враждебност, завист, озлобление между човеците. Спасението е в Бога. Бог е царят на мира. Бог е любов. Най-великата добродетел, която той даде на човеците, е тази да обичаме един другиго както той ни възлюби. Казано е в Евангелието и доказано в живота – каквото посеем, това ще пожънем. Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде. Затова трябва да бъдем много бдителни, внимателни какво сеем – да не би това да са плевелите на греха в душите на нашите деца. Бог да благослови всички. Света Богородица да бди над вас!“

Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир „Успение Богородично“ света литургия по повод днешния християнски празник. Очаква се стотици християни да се поклонят пред чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява там от векове. Очаква се гости да бъдат премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

След службата по традиция с литийно шествие Чудотворната икона, донесена в Троянския манастир още през 16 век от монаси от Атон, ще бъде пренесена от църквата на Светата обител до параклиса, където е извършила първото си чудо, посочи игуменът епископ Сионий: „Ще се молим за благоденствието и просперитета на българския народ. Празникът е свързан с Успението на пречистата Богородица, но и с тази постоянна надежда, която църквата има, тя да се моли за всички нас“.

На днешния празник пред премиера Бойко Борисов ще бъде представено ремонтираното Антимово крило на светата обител, за което преди година правителството отпусна 500 хиляди лева.

Днешният празник е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат близо 205 хил. българи. Празникът Успение Богородично е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот.

Врачанският митрополит Григорий допълни: „Блажено заспива, за да бъде възкресена и взета с тяло на небесата, за да застане пред Божия престол и да продължи своята мисия като майка на целия човешкия род. Да моли Господ и Исус Христос за всички човеци, да помага на вярващи и невярващи, на праведници и грешници, на всички тези, които я обичат, почитат и призовават като закрилница и ходатайка пред Бога“.

Старинна икона на Пресвета Богородица с младенеца ще бъде изложена за поклонение в средновековната черква „Св. Николай Чудотворец“ в радомирското село Долни Раковец. Според предание на този ден поклонниците оставят бележки със своите молби към божията майка в ниша на иконостаса.

About the Author :

Leave a reply