Отложиха се гласуването на оставки и изборът на нови министри
14.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Гласуването на оставките на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие, както и на новите номинации за постовете бе отложено вчера в Народното събрание. Причината за това е липсата на указ от президента Румен Радев, с който освобождава предложения за нов министър на вътрешните работи Младен Маринов от сегашния му пост на главен секретар на МВР. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че предложението за освобождаване на Младен Маринов ще бъде разгледано, след като държавният глава се върне от Латвия, където в рамките на два дни – 13 и 14 септември, участва във формата „Арайолуш“.

Това очаквано предизвика коментари в парламента. Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че се надява, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави указа за освобождаването на Младен Маринов. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че според него отношенията между институциите не са на необходимото ниво. Председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев отбеляза, че от опозицията са останали изненадани от липсата на указ от президента, но също предположи, че това може би се дължи на лоша комуникация между президентството и Министерски съвет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков не пожела да коментира дали има умисъл в действията на президента, но увери, че с колегите си няма да абдикират от задълженията си, докато оставките им не бъдат гласувани.

По-късно през деня Александър Манолев (на снимката), който бе предложен за бъдещ министър на транспорта, изненадващо съобщи, че е поискал от премиера номинацията му да бъде оттеглена. „Причината за това е координираната атака, която се провежда срещу мен от една определена група от момента, в който номинацията ми бе обявена. Със скалъпени твърдения и без никакви доказателства се опитват явно да блокират работата ми в Министерство на транспорта“, обоснова се Манолев, визирайки излязла по-рано медийна публикация, в която се твърди, че е бил замесен в пътен инцидент и съмнителни бизнес отношения. По думите му явно някой се притеснява от реформите, които би провеждал в Министерството на транспорта.

От опозицията коментираха оттеглянето му като „безсилие на правителството и на премиера“. Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира, че се действа в ситуация на паника, което няма как да не доведе до допускането на такива грешки. Волен Сидеров отбеляза от своя страна, че има една доста концентрирана атака – „на който се сетим могат да му извадят неща от 15-20 години, които така да се навържат, че той да изглежда лош“. По думите му от ГЕРБ ще трябва да посочат друг кандидат и много по-внимателно да се вгледат в биографията му.

Оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев дойдоха след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. След Коалиционен съвет на 10 септември премиерът Бойко Борисов обяви предложенията си за кандидати, които да заемат местата на тримата министри. Гл. секретар на МВР Младен Маринов бе предложен да оглави вътрешното министерство. Александър Манолев, който до момента беше зам.-министър на икономиката, е кандидатурата за министър на транспорта. Депутатът и областен координатор на ГЕРБ във Враца инж. Петя Аврамова е кандидатът за министър на регионалното развитие и благоустройство.

От ПГ на ГЕРБ вече заявиха, че ще подкрепят министерските оставки и съответно предложените от премиера кандидати. „Обединени патриоти“ до момента остават разделени – Атака и ВМРО ще подкрепят и оставките, и кандидатите, а НФСБ – ще гласува „против“ оставките и „за“ новите лица. ПГ на ДПС и на БСП заявиха, че ще да гласуват „против“ трите министерски оставки и против новите министри, а „Воля“ ще подкрепи оставките и кандидатите за министри.

About the Author :

Leave a reply