Посетител опитал да внесе игуана в съда
19.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Районният съд в Боулдер, Колорадо, има либерална политика към кучета водачи и животни, които са служебни, но охраната е трябвало да тегли чертата, когато посетител се опитал да влезе с домашната си игуана.

В петък на рентгена, който е задължителен за багажа на всички посетители, ясно се видели очертанията на игуаната. Гардовете спрели човека и го извикали да обясни какво и защо го носи. Оказало се, че е посетител за делото на негов приятел, което се гледало в същия ден в съда.

Собственикът на игуаната е бил върнат обратно и му се наложило да изчака приятеля си навън, разказал говорителят на шерифството Кари Хейвърфийлд. Оказва се, че това съвсем не е първият подобен случай, посетителите понякога се опитвали да вкарват нелегално котки, кучета, дори и мишки в сградата на съда.
(От 9news.com)

Никой не отваря 59% от споделяните в Тwitter линкове

Над половината от линковете, споделяни от потребителите в Twitter никога не биват посещавани от свързаните с тях хора. Това сочи ново съвместно проучване на Колумбийския университет и Френския национален институт, цитирано от вестниците „Вашингтон пост” и „Индипендънт”.

Точният дял на хипервръзките, върху които никой не кликва, е 59%.

Според изследването причината за това е постоянното сляпо споделяне на информация в социалните мрежи.

„Хората имат по-голяма готовност да споделят статия, вместо да я прочетат. Това е типично за съвременната консумация на информация. Човешкото мнение се основава на обобщение, или обобщение на обобщения, без да се полага усилие за задълбаване”, заяви съавтора на изследването Арно Легу.

За да проверят това широкоразпространено разбиране (за пореден път) той и колегите му са събрали две групи компютърна информация. Първата включва всичките „туитове”, съдържащи съкратени през платформата “Bit.ly” линкове към 5 големи новинарски източника за едномесечен период миналото лято. Втората са всичките „кликове” или посещения, генерирани от споделените хипервръзки.

Съставената на тази основа „карта” показва, че „виралните” или изключително популярни новини са широко споделяни, но не задължително биват прочитани от всички потребители, до които са стигнали.

Това е още едно доказателство за все по-ниската стойност на информацията в Интернет, която преспокойно се изчерпва със заглавието на новината и мнението на ваш „приятел” за нея.

Учените са установили още няколко любопитни факта. Най-много кликове на новините носи споделянето им от редовни индивидуални профили в Тwitter, а не от профилите на самите издания.
(От bgnes.com)

Стипендии за девствени подпалиха скандал

В най-големия южноафриканския град Йоханесбург е въведена схема за отдаване на стипендии на студентки, които са запазили девствеността си. Идеята е на кмета Дуду Мазибуко, според когото така ще се ограничи до някаква степен бременността сред тийнейджърките и ще се намали разпространението на ХИВ и СПИН.

Програмата обаче среща сериозен отпор от правозащитниците, които я наричат сексистка и дискриминационна, защото не се отнася за мъжете по същия начин.

В петък от комисията за равенство на половете в страната са се изказали, че програмата е дискриминационна.

„Всяко финансиране от държавен орган, базирано на сексуалността на една жена, засилва патриархалността и неравенството“, се казва в изявление на комисията. Това решение беше аплодирано от групите за защита на правата.

Оказва се, че за да вземат стипендия, жените не минават само на честна дума, а минават тестове за девственост. Тези тестове се повтарят всеки път, когато се върнат в университета, след като са си били вкъщи за празници.

Според Мазибуко подобни тестове така или иначе си се правят из различни бедни общества в източната част на страната и това не е кой знае какъв проблем.

Правозащитниците са категорични, че не може да става дума за „културни особености“, а за насаждане на дискриминация.

About the Author :

Leave a reply