Мая Манолова зове за бързо оповестяване на планираните промени в здравната система
14.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Здравният министър да извади предложението си за реформа в системата, защото слуховете и настроенията създават негативна среда. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с подготвения нов здравноосигурителен модел и идеята за въвеждане на задължителна здравна застраховка. Според нея преди да стане дума за реформи, министър Кирил Ананиев трябва да каже как ще се осъществява контрола в здравната система.

„Какво е реформа: предложение една система, услуга да се оптимизира“, обясни Манолова. По думите й идеята е нещата в здравеопазването да станат по-добри, хората да имат по-добра медицинска грижа, а според нея в момента срещу здравната застраховка, не е ясно какво ще получават гражданите.

Тя заяви, че като омбудсман не вижда заявка за промени в отношенията лекар-пациент, по отношение на цените на клиничните пътеки, различна политика по отношение на лекарствата.

Според Манолова става въпрос единствено за реформа в приходната част. Манолова коментира, че има устна покана за кръгла маса за реформата, която ще се състои в края на този месец. „В момента се провеждат срещи с представители на различни съсловия, на различни институции. Те коментират нещо, което не е обективирано в никакъв писмен текст“, обясни омбудсманът на Република България.

Манолова коментира и темата за двойния стандарт на храните. Тя използва случая да благодари на Европейския парламент, който е дал знак за голяма за европейска солидарност и визира доклада, посветен на проблемите в двойните стандарти в качеството на храните. По думите й в него има конкретни препоръки и реално може да се види края на унизителната практика за предлагане на храни с по-лошо качество.

В същото време по бТВ бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров обяви, че в предложенията за промени има много неясноти. „От една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск“, посочи той.

Според Димитър Петров от промяната би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а здравните фондове друг пакет. Той обясни, че предлаганата задължителна здравна застраховка от 12 лева е ниска, тъй като при този модел на финансиране се работи на базата на индивидуален риск, а не както в касата на солидарен принцип.

„Един пенсионер например с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лева – ще му изчислят премия 200 лева минимум“, отбеляза още Димитър Петров.

Вижданията на ръководството на Министерство на здравеопазването за промяна в здравноосигурителния модел се очаква да бъдат представени на 26 септември. Намеренията са новият модел да влезе в сила през 2020 година.

About the Author :

Leave a reply