Задържаха шефа на Регионалната агенция по горите-София за незаконна сеч
20.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Задържан е директорът на Регионалната агенция по горите-София за незаконна сеч, съобщи на пресконференция прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура. Повод за изявлението пред медиите бе неутрализираната престъпна група за незаконна сеч на дървета.

„Касае се за организирана престъпна група от 5 души, която следва структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите. Ръководител на организираната престъпна група се явява директорът на Регионална агенция по горите в София. Член на групата е и директор на Държавно горско стопанство-София, който е организирал продажбата на дървесината. Останалите членове се явяват също длъжностни лица – т. нар. лесничеи или горски стражари“, заяви още той.

По думите му по делото са събрани множество доказателства, че същите участват пряко в добиването на изключително голямо количество дървесина – незаконен добив. „В рамките на тази година групата е продала дървесина на стойност четвърт милион. Същата съществува от 2014 година. Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се месили по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на организираната престъпна група. Пряко са разпореждали неправомерно, превишавали са властта си, не са налагали санкции. Същата група изключително грубо отстранява конкуренцията си и в законната си, и в незаконната си част на дейността“, каза още той.

„Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения за извършени умишлени палежи на имущества на лица, които са се опитвали да подадат сигнал срещу престъпната дейност на групата. Групата е била и въоръжена. Двама от членовете държат освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от 8 на брой, за които се е наложило включването на специалисти от Специализирания отряд за борба с тероризма. Множество претърсвания се извършиха по делото. Има множество свидетели. Същите хора са използвали страх и принуда по отношение на местните хора. Няма данни материалите да са изнасяни в чужбина. Продажбите са извършвани на територията на София-град, софийска област и благоевградска област. Всичките намерени оръжия са незаконни“, каза още Кънев.

„Ръководителят на групата е взимал пряко отношение да не се стигне до разкриване на престъпната дейност на групата. За пряката дейност са използвали социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. За извозването на незаконно изсечените дървета са използвани неистински горски марки или такива на уволнени служители. Незаконната сума пари е намерена в няколко от членовете на групата, но те имат купено движимо и недвижимо имущество. На прима виста никой от членовете на групата не може да докаже стандарта си на живот“, уточни той.

Един от задържаните за незаконна сеч на дърва е служител на дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Гешев уточни, че той е служител на тази дирекция, но не е на ръководно ниво. Прокурор Ангел Кънев допълни, че той е син на един от членовете на организираната престъпна група и пряко се явява надзирател в място за лишаване от свобода. „Има данни, че с незаконните оръжия е стреляно по жилища на хора, които са подавали сигнали срещу организираната престъпна група. Осигурили сме полицейска защита за свидетелите“, каза още той.

About the Author :

Leave a reply