Алармират за социално-битови и кадрови проблеми на Спецсъда
20.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Ако не се решат социално-битовите и кадровите проблеми на Спецсъда той ще блокира до края на годината, предупреди заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура.

„Смятам, че е разбираем отпорът, който се среща във всякакви среди срещу съществуването на специализираните структури. Той е обясним. Факт е, че тези структури започват да вършат работата, за която са създадени и работа, която отдавна е трябвало да се свърши. Тази съпротива ще нараства. Ще се направи всички възможно тези структури да престанат да съществуват или да се затрудни максимално работата им, включително и с кадровото им незапълване и с непредприемане на своевременни действия за решаване на социално-битовите условия на съда. Ако не се решат тези условия, Специализираният съд ще блокира до края на годината“, каза още той.

„Ще ви припомня, че в Спецсъда има висящо производство за присвояване на над 2.5 млрд лева от банка. Предстои внасяне на обвинителен акт, което е уникално за правната история на България. Предстои внасяне на обвинителен акт за организирана престъпна група, занимаваща се с реекспорт на лекарства, особено важни за живота на българските граждани. Внесен е обвинителен акт за поискан подкуп от 500 000 евро и получен такъв от 70 000 евро – размер, какъвто не познава историята на България до момента. Ще посоча и случая със задържани служители на НАП – в резултат на това бяха предприети мерки от Правителството и беше закрит цял сектор от НАП, бяха предприети и дисциплинарни мерки за над 300 служители от сегмент „Оперативен контрол“ на НАП. Излишно е да посочвам новите случаи с откритите 10 млн. евро, които ние смятаме, че са предмет на престъплението пране на пари“, уточни прокурор Гешев.

About the Author :

Leave a reply