При избори сега: ГЕРБ – 24,1%, БСП – 20%
26.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП – 20%, ДПС – 6,2%, Обединени патриоти – 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на СОВА ХАРИС върху електоралните нагласи. Под 4-процентовата бариера за парламента остават „Демократична България“ с 1,5% подкрепа, „Воля“ – с 0.8%, АБВ – с 0,4%, СДС – с 0,3% За друга партия или коалиция ще гласуват 1,2%. 25,3% все още не са решили за кого да гласуват, а 12,6% са посочили, че няма да гласуват на парламентарни избори. Без отговор са 3%.

Началото на новия политически сезон е съпътствано от поредица от скандали. На фона на успешното приключване на Европредседателството и привидно спокойната обстановка в страната, по върховете на политическото представителство се продуцира сериозно напрежение. Създалата се ситуация рефлектира върху електоралните нагласи. Резултатите от проведеното от СОВА ХАРИС национално представително изследване показват високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата.

Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва.

Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП. Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31% срещу 27% – че това трябва да направи БСП.

Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Към момента имащите готовност да гласуват за ГЕРБ са 24%, а за Левицата – 20%.

При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия. Понастоящем за избирателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта олицетворяват статуквото.

БСП предложи политическа програма, която за първи път след прехода отваря диалог за по-дългосрочно развитие на страната. Заложените идеи във „Визията“ допадат на значително мнозинство от избирателите. Субектът на реализация на предложените идеи обаче остава неубедителен.

Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълната на промените. За да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, от които очевидно имаме нужда, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани. Логически това може да стане или консенсусно между водещите политически сили, или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове.

About the Author :

Leave a reply