Нерегламентираното производство на акцизни стоки ще се преследва по Наказателния кодекс
26.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Предлага се Наказателният кодекс да преследва не само държането или продажба на нелегални акцизни стоки, но и нерегламентираното им производство. Друго предложение е да се въведе регистрационен режим за машини и съоръжения, необходими за производство на такива стоки, както и промяна на дефиницията на изпълнителното деяние – „продава“, което трябва да е „разпространява под каквато и да е форма“. Това съобщи на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерството на финансите днес между министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и председателите на комисии в Народното събрание Данаил Кирилов и Емил Димитров.

Само чрез административно-наказателни разпоредби, които и сега съществуват, не може да бъде предотвратено, спряно нелегалното производство на акцизни стоки, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е необходимо до края на следващата седмица да започне разглеждането и дебатирането на законодателните промени, които да преодолеят празнотите в наказателното законодателството, което да позволи разкритията на лоши практики да могат да бъдат наказателно преследвани.

Сотир Цацаров напомни, че на последното заседание на парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика е била подчертана необходимостта от промени в чл. 234 от НК.

Правосъдният министър Цецка Цачева информира, че още днес експертна група в Министерството на правосъдието с участието на представители на Прокуратурата и Агенция „Митници“ започва работа по промени в чл. 234 в НК. Текстовете ще бъдат внесени чрез депутати, за да може по-бързо предложенията за промени да бъдат гледани в НС. До края на следващата седмица текстовете трябва да бъдат предложени  на народните представители.

Данаил Кирилов от ГЕРБ съобщи, че още днес ще докладва на коалиционния формат резултатите от днешното обсъждане и евентуално в следващия вторник ще бъдат представени пред тях готови текстове, за да се получи съдействие и на коалиционните партньори.

В отговор на въпрос за „Винпром Карнобат“ министърът на финансите съобщи, че технологичната схема не допуска съществуването на кран, открит в данъчен склад. От тръбата е изтекъл етилов алкохол с 96 градуса с „доста приличен дебит“, каза министърът. Категорично говорим за нарушаване на технологичната схема на данъчния склад, заяви Горанов и допълни, че когато е бил издаден лицензът, такъв кран не е съществувал. Агенция „Митници“ ще продължи работата си в съответствие с акцизното законодателство по това, че е създадена предпоставка в един от данъчните складове да се извежда акцизна стока, без да минава под контрол. Подобно тежко нарушение би могло да доведе  дори и до отнемане на лиценз при определени обстоятелства, допълни финансовият министър.

About the Author :

Leave a reply