Здравният министър предпочита постепенна демонополизация на здравната каса
27.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Моите предпочитания са насочени повече към втория вариант. Той предвижда преходен период към пълната демонополизация на НЗОК. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за БНТ.

„Разбира се и двата варианта имат своите предимства“, каза той. Според него системата на здравеопазването е доста консервативна и има нужда от бавен преход към новия модел на финансиране. Той обясни, че изборът на новия модел е широко заложен в обществеността и той ще продължи да бъде коментиран и обсъждан.

„Имаме уникалния шанс да обсъдим, кое е най-доброто за българското общество“, обясни Ананиев. На въпрос дали промените в модела не са твърде първични и нямат яснота по детайлите, той отговори, че не разбира въпроса. „Ние вчера представихме основните принципи, правила, отношения и резултати, които очакваме и тяхното измерване. Основните думи на предложенията за реформата са качествен контрол, конкурентност между НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентирани плащания“, каза той.

Ананиев посочи, че е нямало възражения от институциите за моделите, които е предложил.

По думите му хората, които са запознати с процеса на финансиране на здравната система са запознати, че много от клиничните пътеки за момента са недооценени и имат нужда от преостойностяване. Според него с новия ресурс, който ще влезе в системата, ще е възможно да се погрижат за тези пътеки. „Те ще помогнат за закупуване на нова технология, за развитие на рехабилитацията и продължителното лечение. Много ползи, които ще бъдат полезни на българските граждани“, обясни той.

Ананиев обясни, че основните послания на предложението за реформата са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентираните плащания.

„Срещу тези 12 лева няма определен пакет, който да се финансира. Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това, което е важно да кажа, че с тези 12 лева ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем възможност и за финансиране на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани“, каза министърът.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply