Пускат ръководство в помощ на прокурорите, разследващи пране на пари в чужбина
28.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Практическо ръководство ще помага на прокурорите, занимаващи се с разследвания на пране на пари в чужбина. То е разработено от смесен българо-швейцарски екип от прокурори и разследващи полицаи и беше представено в присъствието на посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен, съобщи БНР.

„Организираната престъпност е много силно предизвикателство навсякъде“, каза тя на конференция, посветена на противодействието на прането на пари, и изрази надежда сътрудничеството между швейцарските и българските институции в тази сфера да продължи“, каза Коен.

Активизиране на дейността на наблюдаващите прокурори по разследвания за изпиране на пари е един от приоритети, които държавното обвинение си постави за тази година. Тъй като прането на пари често е трансгранично престъпление, прокуратура, МВР, ДАНС и новата комисия „Антикорупция“ търсят и външна подкрепа.

Избран е опитът на Швейцария, защото тя е сред активните донори на българската съдебна система чрез тематичния фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, но и защото в неутрална Швейцария има добра практика в противодействието на прането на пари и обществена нетърпимост.

Представеното днес помагало ще подпомага методически прокурори, разследващи полицаи и агенти за повишаване на квалификацията им при разследване на трансгранични престъпления. Коментарът е на Камен Михов, прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП):

„ВКП има друга позиция в разследването и нейната роля е да подпомага разследващите на изпирането на пари и в случая идеята е ние да подпомогнем разследващите, когато става въпрос за разследване на пари в чужбина. Аз смятам, че качествата на българските прокурори са наистина високи. Моят международен опит показва, че сме добре подготвени, има сериозни професионалисти. За мен има и необходимата мотивация, когато се налага изпиране на пари да бъде разследвано и да се стигне до добри резултати. Бъдещето ще покаже що се отнася до разследване на изпиране на пари в чужбина. Мога да ви кажа, че съм сигурен, че в бъдеще случаите ще се увеличат от гледна точка на това, че опитът и квалификацията на прокурорите ще се повишат, включително и в резултат на проекта, т.е. ако имаме случаи, когато сме сезирани да разследваме пари в чужбина, смятам, че ще бъдем по-ефективни и по-точни./…/ Идеята ни в случая е да се опитваме да запорираме и да подготвим за конфискация и пари, които са изнесени от България. През годините сме били сезирани от чужди служби, включително опити на чужденци да изпират пари в България.“

На въпрос какво се случва с оповестения около фалита на КТБ интерес на властите в Лихтенщайн към парите на банкера Цветан Василев и появилите се тогава информации, че той се разследва за пране на пари Камен Михов, който следва ключовата философия на работещите в държавното обвинение, отговори: „България и Швейцария дали правят разследване на банкера Цветан Василев лично на мен не ми е известно, защото има едно правило в прокуратурата – да не излизаш извън рамките на това, което ти е на бюрото, т.е. всеки конкретен прокурор отговаря за казусите, които са при него. Знаете, че затова има случайно разпределение на делата, те имат наблюдаващи прокурори и те могат да направят изявления в тази посока. На мен не ми е известно да има разследване. Това, което съм научил, е от медиите“.

About the Author :

Leave a reply