Рекордните 712 кг хероин бяха задържани на Капитан Андреево
01.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Рекордните 712 килограма хероин на стойност над 46 млн. лв. бяха задържани на граничния пункт „Капитан Андреево”. Това е най-голямата пратка хероин, която изобщо е задържана в България досега. Наркотикът е открит в два ТИР-а, превозващи строителни материали от Иран за Австрия. Пратката е заловена в два поредни дни в камиони, пътуващи по един и същи маршрут, с 10 часа разлика. И в двата ТИР-а дрогата е била скрита по идентичен начин – опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени една до друга.

Плоскостите са били групирани в палети. Така рентгенът би дал индикации, но трудно би засякъл дрогата. Камионите били подложени на проверка по метода анализ на риска. В единия ТИР са намерени 347 кг хероин, а в другия – 365 кг хероин.

Липсват данни за наркоканал, съобщиха разследващите. Двамата шофьори иранци са задържани за 72 часа. Предстои Окръжната прокуратура в Хасково да поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. За пренасяне на хероин или изобщо наркотици в особено големи размери, какъвто е случаят, законът предвижда затвор от 15 до 20 години.

„Най-вероятно става въпрос за транзитен превоз на наркотичното вещество. Определено България има сериозни постижения в борбата против наркотрафика, България винаги географски е стояла на един от пътищата на трафика на наркотици така, че е съвсем нормално, когато полагаме усилия да задържаме и големи количества“, така вътрешният министър Младен Маринов коментира случая.

About the Author :

Leave a reply