Ниска активност, но тотална подкрепа за Зоран Заев на референдума в Македония
01.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Исторически референдум се проведе вчера в Македония. Първите прогнозни резултати показват – 90% са гласували „за“, 6% – против при над 34 на сто избирателна активност. Необходимият праг е 50 на сто.

Македонците гласуваха „за“ или „против“ приемането на страната в Европейския съюз и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция за името.

Министър-председателят каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като „огромно мнозинство“ от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

„Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана“, каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще „продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС“.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за „демократичен успех“, изтъквайки, че допитването е „консултативно“ и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че „няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка“.

По последни данни 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.

Снимка: БНТ

About the Author :

Leave a reply