Четири държави ни предлагат да закупим Ф-18, Ф-16, „Грипен“ или „Еврофайтър“
02.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерството на отбраната е получило оферти за изтребители Ф-18, Ф-16, „Грипен“ и „Еврофайтър“, беше съобщено във ведомството при отварянето на предложенията.

Офертите бяха отворени в реда на тяхното получаване. Първият пакет беше предложение на САЩ за нов самолет Ф-18, второто предложение беше отново от САЩ – за нов самолет Ф-16, третото – за нов самолет „Грипен“ от Швеция, а четвъртото предложение е за употребявани „Еврофайтър“ от Италия.

МО беше подготвило и изпратило искания за предложение до 7 държави – САЩ (за предложение за употребявани или нови самолети Ф-16 и Ф-18); Франция (за употребявани или нови самолети „Рафал“); до Италия/Германия (за използвани или нови „Еврофайтър“); Португалия – за „втора ръка“ Ф-16; до Израел (за предложение за използвани Ф-16) и до Швеция (за използвани или нови самолети „Грипен“).

Получените предложения бяха обявени от председателя на назначената от премиера съвместна междуведомствена работна група, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на правителствата на САЩ, Италия и Швеция, че са уважили искането на военното ведомство и са изпратили документи. За първи път виждаме тези документи, никой не ги е чел освен вносителите, които са ги изготвили, каза Запрянов, който изрази уважение и към останалите държави, които не са се включили с предложения. Запрянов, който е председател на политико-военната направляваща група в МО по темата за придобиването на новия тип боен самолет, запозна и със следващите стъпки.

Документите, съгласно процедурите за работа с класифицирана информация, ще да бъдат отнесени в регистратурата за такава информация, като бъдат заведени и описани всички екземпляри. От утре, под ръководството на ген. Цанко Стойков, започва двуседмична работа на комисията за оценка на предложенията. Пред присъстващите представители на съответните държави Запрянов посочи, че в това време комисията може да отправя въпроси и да изисква уточнения по отношение на изпратените документи. След това ще трябва тя да завърши работата си с протокол от оценките. Освен съвместната експертна комисия предстои да бъде назначена и политико-военна експертна комисия, която ще разгледа протокола и предложенията на първата комисия и ще преговаря допълнително за окончателно уточняване на параметрите на предложенията на участващите държави. След това министърът на отбраната, на базата на протоколите от работата на двете комисии, ще вземе политическо решение за предложение до правителството с коя от държавите, по кое от предложенията да започнат двустранни разговори за подготовка на споразумение. Запрянов определи днешния момент като „исторически“, като изрази надежда, че „днес е хубав ден за българската авиация“, и наблегна на стремежа към прозрачност в процедурата.

Не сме получили оферта от Израел за „втора ръка“ Ф-16, от Португалия – за същото, както и оферта за нов или употребяван „Рафал“ от Франция, посочи Запрянов пред журналисти, като обясни също, че е било изпратено искане за оферта за самолети „втора ръка“ от Италия и за нов от Германия, но в хода на работата е станало известно, че консорциумът, който произвежда „Еврофайтър“, е номинирал Италия да направи предложения за нови или употребявани самолети.

Имаме участие на четири типа самолети – три нови – Ф-18 Супер хорнет, Ф-16 Вайпър и „Грипен“, както и използван „Еврофайтър“. При четири оферти мисля, че можем да бъдем доволни, разбира се, ако бяха повече бихме могли да правим още по-широки сравнения, но и тези са достатъчно да вземем решение, коментира заместник-министър Запрянов, който отбеляза, че доминират предложенията за нов самолет. На въпрос има ли опасност офертите за новите машини да надхвърлят определената от парламента финансова рамка по проекта, Запрянов прикани да се изчака преглеждането на офертите, защото ценовите и другите параметри все още не са известни. След тяхната оценка ще може да бъдат дефинирани положителните и отрицателните страни на всяка от офертите. Стремежът ще бъде към максимално задълбочен аналитичен документ, който да позволи да правителството и на парламента, когато се прави изборът кой от самолетите да се купи, да знаят при какви условия ще стане това.

Запрянов не се ангажира със срок, попитан кога се очаква сключването на договор с бъдещия избран участник, защото не е известно съдържанието на офертите. Предвидена е и възможност от страните да бъде искана допълнителна информация. Тъй като имаме разговори „правителство – правителство“ е възможно по офертите, в разговор с държавите, те да ги подобрят, посочи заместник-министърът.

На въпрос какво ще се прави, ако повече от една оферта отговаря на техническите изисквания, Запрянов каза, че ще бъдат оценени всички оферти и след това ще се вземе политическо решение. Попитан дали за пълна прозрачност накрая протоколът ще бъде известен на обществеността, заместник-министърът каза, че протоколът ще бъде класифицирана информация, но решението ще бъде обявено публично. Офертите, по думите му, ще се оценяват по методика и няма да се извършва класиране „както във футболното първенство“. На въпрос за политико-военната комисия, която предстои да бъде сформирана, Запрянов посочи, че в нея ще бъдат включени заместник-министри от различните ведомства заради различните възможни експертни оценки – военно-технически, военно-стратегически, икономически, финансови въпроси, като тя ще бъде ръководена от МО.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply