Главният прокурор с идея за модулни жандармерийски участъци извън градовете
08.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

За справянето с битовата престъпност е необходим модел, свързан с мрежа от модулни жандармерийски участъци, които са разположени на територията на цялата страна, извън градовете. Това е начинът, според мен, за силно, действено полицейско присъствие, каза главният прокурор Сотир Цацаров на Националното съвещание на МВР и отбеляза, че всичко друго е наливане на финанси, на ресурс и на усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение.

„Целият модел на Закона за МВР, който касае структурата на министерството и най-вече присъствието на министерството по места, до ниво районен инспектор, отдавна е изживял своето време“, заяви главният прокурор.

Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво „Икономическа полиция“ и на съответните нейни структури и отдели, според мен е на безкрайно недостатъчно ниво, коментира Сотир Цацаров. Той отчете обаче много добра работа както на ДАНС, така и на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и много добро взаимодействие със Специализираната прокуратура.

Според главния прокурор нужна е промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика. „Нужен ни е не научен институт, нужна ни е Централна криминалистична лаборатория с поделения по места, не са ни нужни дисертации, нужни са ни експертизи“, заяви Сотир Цацаров.

Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов посоката, в която се върви през последната година-година и половина, за увеличаването на доходите на полицаите и за заделянето на средства за тяхното техническо обезпечаване, е правилната посока. По отношение на битовата престъпност, мобилните групи, които бяха съставени, дават резултат, но може би не е този, който очакват хората в малките населени места, заяви Каракачанов. Той отбеляза, че идеята на главния прокурор за мрежата от модулни жандармерийски участъци е интересна.

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че ролята на МВР, като най-големият работодател в държавата, е да охранява обществените отношения. Малко тъжно е, че най-голямата критика от структурите на МВР е към Икономическата полиция, отбеляза Горанов, но добави, че част от финансовата сигурност на държавата е в резултат на съвместните усилия на институциите към МФ и към МВР. „Спомняме си години, в които държавата е била на колене заради невъзможността да финансира своите системи и структури, но след като в последните години си взаимодействаме под надзора на съдебната власт, резултатите са очевидни. Милиарди събираме повече и това не е самохвалство“, коментира министър Горанов.

About the Author :

Leave a reply