Генчо Начев: Рязката демонополизация на Здравната каса е много опасна
08.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Рязката демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с декрет е много опасна. Най-важното, което трябва да се направи в реформата, е да има реално остойностяване на медицинските услуги. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в ефира на бТВ.

„Цените, по които се плаща в момента на лечебните заведения, са от 2002 г., откогато и заплати, и цените на консумативи, ток, вода, и парно са се увеличили доста. Нужен е и рейтинг на болниците“, смята професорът и добави, че лекарствената политика в България е сбъркана.

„Няма държава, в която парите за лекарства са колкото тези за болнична и доболнична помощ. За всяко лекарство се казва, че едва ли не е панацея и без достатъчно клинични тестове се пуска в обръщение у нас. Спекулира се с нещастието на хората“, заяви проф. Начев.

По думите му има и друг проблем – в нито една друга държава няма толкова болници от глава на населението, а по отношение на предложената нова застраховка Начев каза, че дори и самите застрахователи не са готови за подобно нещо.

Той уточни, че съществуват схеми за източване на Здравната каса с лекарства. Коментарът му беше свързан със задържаните в края на миналата седмица хора след проверки от специализираната прокуратура и ГДБОП на две болници за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни.

About the Author :

Leave a reply