Запечатването на хотел „Маринела“ отново беше отменено от съда
09.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Софийският административен съд отмени повторно запечатването на хотел „Маринела“, собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщава БНР. Мотивът на съда е, че разпореждането на Националната агенция за приходите за предварително изпълнение на принудителната мярка е незаконосъобразно.

„Дори и да е налице необходимост от защита интереса на фиска и препятстване от извършване на други нарушения, запечатването на целия хотелски комплекс и забрана на достъпа до него противоречи на административно-процесуалния кодекс, според който административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от необходимото от целта, за която се издава самия акт“, мотивира се съдия Димитрина Петрова, цитирана от медията. Решението може да бъде обжалвано.

На 28 септември данъчните запечатаха хотела за седмица заради данни, че част от фискалните апарати в хотела не са имали връзка с приходната агенция. От „Маринела“ тогава съобщиха, че става въпрос за липсващо свидетелство за регистрация на Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. На 3 октомври Административният съд в София отмени запора на част от обектите в хотела на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Два дни по-късно, на 5 октомври данъчните отново запечатаха хотела, този път заради липса на връзка между фискално устройство и системата на НАП.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Двамата са извън страната и се издирват от Интерпол. Наскоро се разбра, че съдът е запорирал банкови сметки и търговски дялове на семейство Арабаджиеви, защото в официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижими имоти и автомобили. Съпругата му Маринела Арабаджиева също не притежава автомобил, но има имоти на свое име, над четири от които е наложен запор.

Запорираните дялове на Арабаджиева са в 5 търговски дружества и са на стойност от 165 хил. лв. Тези на съпруга ѝ са за 114 хил. лв., разпределени в две фирми. Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори. „Точната сума на запорираните средства ще бъде уточнена след представянето на официални данни от всички банкови институции“, се казва в съобщението на прокуратурата.

About the Author :

Leave a reply