Вътрешният министър: Северин Красимиров е задържаният за убийството в Русе
10.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Северин Надеждов Красимиров е задържаният за убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе. Той е роден 1997 г. в град Русе, живеещ в Русе, обитаваният от него адрес е близо до местопрестъплението. Това съобщи на официален брифинг в министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Северин Красимиров е арестуван късно снощи в Германия, от немската полиция, след искане от българските органи от МВР.

От 2007 г. лицето има криминална регистрация за кражба на цветни метали, обясни още Маринов.

По думите му разследването е открило веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и жертвата. Част от готовите ДНК експертизи дават информация за наличие на ДНК по трупа на жертвата и нейните вещи.

Очакваме още доказателства, продължаваме да работим по всички издигнати версии – както за личния, така и за професионалния живот на Виктория Маринова, категоричен е вътрешният министър.

Младен Маринов обясни още, че три лица подали сигнал са забелязали петно от кръв и слушалки на бетонната алея по кея в Русе. Проследявайки следите, те стигат до женски труп в храстите.

Незабавно в ОД на МВР в Русе е създадена организация за бързи и неотложни действия по отношение на местопрестъплението. Насочени са екипи от ГД Национална полиция, на място е сформиран щаб, който е предприел бързи действия по изясняване на всички факти, изучаване на жертвата и издигане на възможни версии и мотиви за престъплението.

Незабавно е изготвен списък на лица от криминалния контингент, започната е работа като е извършен оглед, иззети са множество находки и са изготвени съответните експертизи. Изведени са няколко основни насоки за работа и конкретни лица, като множество от тях са задържани за 24 часа с оглед изясняване и изчистване на тяхното алиби, допълни вътрешният министър.

Редно е да се изкаже благодарност на всички полицаи, прокурори, съдии, експерти от МВР, както и към полицията в Германия. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

За кратък период от време при изключителна мобилизация бяха събрани множество доказателства. Повдигнати са задочни обвинения в изнасилване, предвиденото в закона е от 10 до 20 г. Също и за умишлено убийство по особено жесток начин, за което най-голямата присъда е доживотен затвор без право на замяна, каза Цацаров.

Извършителят на убийството е напуснал страната през ГКПП „Дунав мост“ в неделя по обед. Издадена е европейска заповед за задържане и за разследване.

Сега предстои процедура по изправянето му пред германски съд, екстрадиране на лицето и повдигане на обвинение.

В хода на действията, извършени до момента, не се изключва всякаква версия за убийството, каза Цацаров.

По думите му става въпрос за спонтанно нападение.

Премиерът Бойко Борисов изказа критиките си към прибързаните действия по публикуване на данни около разследването на бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе. Това можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше да има днес какво да си говорим. Обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали, заяви премиерът.

„Благодаря на трите федерални провинции в Германия, на техните служители, защото действително в реално време, той менеше адресите си на териториите на три провинции“, каза министър-председателят. Извършителят ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран, допълни Борисов.

Премиерът изказа и възмущението се от появили се журналистически публикации относно мотивите за убийството на Виктория Маринова: „Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да си очернят държавата и да се говори за такова най-тежко престъпление като убийство на разследващ журналист. Сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се случва в България.“

Премиерът призова да няма повече подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления: „Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите сериозно. Такава свобода – да говорите, да пишете по всяка тема, мисля, че е факт“.

Снимка: бТВ/Ладислав Цветков

About the Author :

Leave a reply