Рекордна за последните 5 години инфлация обезценява доходите ни
17.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, което е рекорд за последните 5 години, показват данните на Националния статистически институт. Според финансовия репортер Кузман Илиев поскъпването на основни стоки и услуги води поставя не толкова сериозния проблем с обезценяването на доходите ни, колкото поставя хората в опасна среда да се поддават на спекулации.

„По  депозитите получавате лихва от 0,3%, а инфлацията е 3,6% – това означава, че това, което получавате за спестяванията си е изядено като доходност, защо да го държите в банка? И започвате да търсите рискови инструменти, инвестирате в неща, които не много ясно разбирате, пазарът на недвижими имоти расте – това е една среда, в която се правят много грешки”, обясни Кузман Илиев пред Нова телевизия.

„Ако погледнем малко по-мащабно върху картината, виждаме, че икономическият растеж е по-сериозен – номиналното му изражение е близо 8%, а реално според статистиката е 3,4% за второто тримесечие на годишна база. Също така се увеличават заплатите. Проблемът е за хората, които получават пенсии и доходи, които не успяват да се повишават с подобни ускорени темпове”, каза журналистът Владимир Сиркаров.  Той обаче успокоява, че в крайна сметка, когато икономиката расте и заплатите се повишават, хората харчат повече, а това увеличава цените.

About the Author :

Leave a reply