Депутати от ГЕРБ изненадани от предложен по-висок максимален осигурителен доход
19.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Повишаването на максималния осигурителен доход през следващата година е в нарушение на тригодишната бюджетна прогноза на правителството, заяви пред бТВ Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Тя напомни, че бизнесът ползва тази прогноза, за да си прави планове и тя не би трябвало да се нарушава.

В прогнозата е записано, че сумата няма да се променя до 2021 г., което означава, че остава 2600 лв. Сега обаче след разговор със синдикатите финансовият министър предлага сумата да нарасне до 3 хил. лв. „Това не е драма и ще засегне около 140 хил. души, но не е добре, ако даваме разнопосочни сигнали“, коментира Стоянова.

Мисля, че тепърва ще има разговор по тази тема, допълни тя. По повод претенциите на бизнеса по темата тя посочи, че все пак исканията на бизнеса за една или друга финансова мярка, невинаги са обществено важни и приемливи.

По повод приетия вече на първо четене текст, който води до поскъпване на данъка върху старите автомобили Стоянова обясни, че в момента този данък е на практика имуществен, което позволява той да е по-нисък за по-старите автомобили, тъй като се отчита тяхното изхабяване. Това сега се коригира с коефициент, който оценява тяхната екологичност.

Кадър: бТВ

About the Author :

Leave a reply