Адв. Владимир Пенков: Доволен съм от признанието за усилията ни да убеждаваме чужденци да инвестират в България
23.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Ентусиазъм, решителност, визия и воля за създаване на самостоятелна кантора – това са основните характеристики на началните години на прехода в юридическата професия, но с голямо вещина те са преодолявани в името на издигането на адвокатската професия. Това сподели в предаването „Темида – цената на истината“ адв. Владимир Пенков – председател и управляващ съдружник във водещата юридическа кантора у нас „Пенков, Марков и партньори“. Той бе и първият гост в новата поредица на „Темида“ – „Топ адвокатите“ – част от предаването, излъчвано по телевизия Евроком всяка неделя от 13.00 часа.

Адвокат Пенков е юрист с 30-годишна практика, с визия за професията, с уникални способности. Той е един от хората, които коват законите в България и променят характера и действителността на правосъдната система. Владимир Пенков бе първият експерт, който спечели наградата „Адвокат на годината“ на Националните правосъдни награди през 2013 година. Тогава екип от над 30 журналисти определи, че той е топ адвокатът на годината. А ва изданието на наградите за 2018 г. адв. Пенков е в журито на същия конкурс, който ще се проведе на 24 ноември.

Голямо предизвикателство било да се създаде една правна фирма в първите години на прехода, споделя Владимир Пенков. „Имаше съмнения, страхове, колебания, които и аз съм имал, но очевидно съм успявал да скривам от своите колеги. Ако бяха усетили у мене страх и несигурност едва ли щяха да ме последват“, откровен е адв. Пенков. Нямало търговски закон, нямало търговски регистър, нито закон за защита на инвестициите, всичко ставало изключително бавно, казва адвокатът, чиято топ кантора е специализирана в търговското и дружествено право и е довела в България множество инвеститори. И това благодарение на вещината, с която работят специалистите в „Пенков, Марков и партньори“.

В началото, след промените, и все още под знака на порядките от други, по-различни времена, съдът бавел фирмените регистрации за периоди, достигащи 9 месеца. „И въпреки трудностите бяхме обявени за най-добра юридическа фирма за общо обслужване в България. Получавахме множество призове за отлична работа в сферите на търговското право, в обслужването на банки и финансови институции. А тогава имаше неблагоприятна и дори лоша нормативна уредба, която направо пречеше на инвестициите в България“, категоричен е Пенков.

Но той е доволен от признанието за техните усилия да убеждават чужденците да инвестират у нас. Въпреки изключителното бавене в съда, въпреки неразбирането на търговското и на дружественото право. Съдиите не разбирали и решавали просто да бавят процедурите. И независимо от огромните трудности „Пенков, Марков и партньори“ три пъти е включвана в класацията „Супербрандс“ – сбор от любимите марки на българите.

Владимир Пенков си спомня още и тежките кризисни години, мутренските времена, икономическите трудности, дори лошите пътища. И това е обяснимо за неговите проблемни моменти, когато дори придвижването с кола по тези лоши пътища затруднявало работата – неговата и тази на партньорите му. „Обстановката беше неприятна, трябваше да намериш сили да привличаш инвеститори като ги каниш в България. Не беше толкова леко, колкото може би изглежда сега. Но дори и в днешно време има много неща за критикуване“, признава адв. Пенков.

Заедно с неговите служители му се налагало да работи по нощите, за да оформя договори и да ги предава навреме. А друг момент в неговата кариера е, че в началото предпочитал да работи само с мъже-адвокати. Затова и когато назначава първата партньорка в кантората си, това си е чисто новаторство. И днес тази специалистка – адв. Милена Гайдарска – му напомня странния епизод от живота му в юридическата професия. Днес вече имаме много повече дами-адвокати, а това също е интересно, шегува се Владимир Пенков.

И много болен за него е въпросът с медиите в България, особено що се отнася до тяхното значение за развитието на практикуването на правото. „По принцип медиите имат изключително важна роля за правната реформа и за гражданското общество, за правовата държава. За съжаление в България медиите не играят тази своя роля“, споделя Пенков.

Това е и една от причините те да издават свой вестник. Медиите според него нямат експертизата, но нямат и подхода обективно да докладват и информират гражданското общество. По неприятен начин те влияят върху хората, върху обществото в насока, която самите те отричат. За пример той дава нещо ежедневно, макар и тежко за общественото мнение. Например ако има човек, прегазен на пешеходна пътека, още на следващия ден медиите охотно се изказват в полза на т.нар. линчова юстиция, т.е. едва ли не искат да линчуват виновника.

Те преднамерено казват как няма да има обективно разследване, как съдът ще сбърка… и непрекъснато това бива показвано по недвусмислен начин. „Същото беше и при процесите за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Медиите внушиха на гражданското общество, че цените са толкова високи заради преференциалните цени на ВЕИ. А те всъщност влияеха само 5-6 на сто. Само 4-5% в България са ВЕИ. Може би е добре медиите да имат повече експертиза, да я търсят и да не вземат страна в спора“, казва Пенков.

Още повече, че за съжаление, според него, една голяма част от медиите като че ли са обвързани с някои икономически интереси, което никак не е в полза на демократичното общество. „Може би затова медиите паднаха толкова надолу в класациите за свободата на словото. Доколкото знам в момента сме на 130 място, а сме били на 30-40 място“, недоволен е адв. Владимир Пенков, който е един от стожерите на правото в България.

About the Author :

Leave a reply