Готвят строежа на нова съдебна палата във Варна
26.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Юристите във Варна най-накрая може да се сдобият с нова съдебна палата. Изграждането ѝ вече е един от приоритетите на този състав на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно след работното заседание, което кадровият орган проведе в морския град. На него присъстваха ръководителите на всички съдебни органи във Варна, представители на адвокатурата и общината, както и областният управител. Там беше и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Проблемът със съдебната палата в морския град е от години. Няколко варианта за решение са били предлагани – построяване на нова сграда, преместване в тази на транспортната болница в града и т.н. Но ръководителите на съдилищата не можеха да постигнат съгласие кой от тях е най-добрият.

Преди около месец в съвета беше получено писмо от председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, от което стана ясно, че вече има постигнато съгласие между председателите на съдилищата. И затова ВСС беше поканен там, за да обсъди на място с магистратите тяхната идея за построяването на нова сграда.

Сега на заседанието ръководителите на съдилищата и прокуратурите отново изложиха затрудненията, с които се сблъскват при изпълнение на задълженията си и определиха като неприемливи битовите условия. Магистратите изтъкнаха, че е нужен геостратегически подход на държавата за преодоляване на този проблем, защото Варна е външна граница на ЕС. Според тях единственото решение на проблема е изграждането на изцяло нова съдебна палата, в която да се помещават всички институции.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев заяви, че има наличен подходящ терен – това е карето на кръстовището между булевардите „Сливница“ и „Христо Смирненски“, което е в близост до затвора. Парцелът е от 10 дка, собственост е на Министерството на правосъдието и позволява застрояване от 50 000 кв. м., както и осигуряването на до 1000 паркоместа.

Правосъдната министърка на свой ред посочи, че вече е възложила детайлното проучване на правния статут на терена за бъдещата съдебна палата, както и да се изчистят неяснотите по отношение на държавната и на общинската собственост. Анализът трябва да бъде готов в началото на ноември. След това ще бъде създадена комисия, в която ще участват представители на ВСС, на министерството и на магистратите от Варна, каза още Цачева.

В прессъобщение за работното заседание във Варна от ВСС посочиха, че идеята за изграждане на обща сграда за съдебните институции в града е била подкрепена от представляващия съвета Боян Магдалинчев, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и от члена на кадровия орган Красимир Шекерджиев.

„За Висшия съдебен съвет беше важно да се увери, че съдебната власт във Варна има ясна визия и знае посоката, по която този вековен проблем може да бъде решен. Това беше първата крачка. Друг важен момент е подкрепата, която местната и общинска власт днес декларира за този проект. Няма как това да не се превърне и в приоритет за Висшия съдебен съвет“, заяви Боян Магдалинчев. Той добави, че теренът и визията вече са ясни, всякакви други алтернативи остават в миналото. Магдалинчев изрази надежда, че строителството на новата палата ще започне до края на мандата на този състав на съвета. Засега никой не се наема да даде прогнозна стойност на проекта.

About the Author :

Leave a reply