Кабинетът ще даде 38 млн. лв. повече за съдебната охрана и затворите
27.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Почти 38 млн. лева увеличение на бюджета за следващата година ще получат съдебната охрана и затворите. Това стана ясно след среща между синдикатите и ръководството на Министерството на правосъдието.

36 млн. отиват за увеличение на заплати, 680 000 за издръжка на двете дирекции – „Изпълнение на наказанията“ и „Съдебна охрана“ и още 240 000 за капиталов разходи, каза правосъдният министър Цецка Цачева. Предвиждат се нови 200 щата за двете дирекции, като 134 от тях са за надзиратели. Цифрата е много под исканите 1400 човека, но ще се търси вариант за нови 400-500 човека, допълни тя.

Председателят на синдикат „Охрана“ Петко Чалъков заяви, че остава проблемът с незаетите щатове. Освен това започва работа по закон за съдебна полиция.

Ивайло Григоров от Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) също изрази недоволство от това, че няма да бъдат назначени повече хора. И припомни, че преди няколко години е имало съкращение от 500 човека. Малкото хора водят до занижена сигурност, което пък от своя страна влече повече бягства от затворите.

По повод декларациите на съдебни служители за намалени пари за дрехи, правосъдният министър обясни, че в понеделник на извънреден пленум на ВСС този въпрос ще бъде обсъждан.

Министър Цачева не е притеснена за промените в Наказателния кодекс, които касаят т.нар. „таен арест“ до 48 часа. Тя обясни, че текстовете са били консултирани и с правната дирекция на ведомството. Въпреки това Цачева не изключи възможността между първо и второ четене текстовете да бъдат редактирани.

About the Author :

Leave a reply