Съединените щати се отказаха да искат екстрадирането на Желяз Андреев
01.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Съединените щати оттеглиха искането за екстрадиране на българина Желяз Андреев, съобщи премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание вчера. САЩ обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Българските власти обаче отказаха да го задържат за постоянно след обществен натиск. След това България САЩ започнаха консултации по искането за екстрадиция.

На 7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от 11-те обвиняеми по случая са българи. Те са работили в кол център на фирма, регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност. Впоследствие Андреев беше освободен от ареста с мярка „подписка“.

По думите му като служител в международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата. Някой иска да си измие ръцете с мен, коментира той.

Андреев каза още, че Министерството на външните работи, президентството и канцеларията на омбудсмана още миналата година са били запознати със случая, но не са направили нищо, за да го защитят, изтъквайки, че няма официално искане за екстрадирането му. Последваха масови протести в негова защита.

About the Author :

Leave a reply