Бюджетът на съдебната власт беше подкрепен от ресорната комисия
01.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Бюджетът за съдебната власт за следващата година беше приет от ресорната комисии в парламента без съществени дебати. Против предвидените пари за следващата година се обявиха само депутатите от БСП.

За пръв път поне от 2009 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) е съгласен с предложения от Министерството на финансите бюджет. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група по правни въпроси Десислава Атанасова (ГЕРБ). Нейният съпартиец – Анна Александрова каза, че не помни някога Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) да е одобрявал предложените на институцията пари.

Това е равносметката от обсъждането на проектобюджета за 2019 г. в правната комисия.

Против него се обявиха само депутатите от БСП, но обсъжданията бяха определени от всички народни представители като неконструктивни. Председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Атанасова обвиниха колегите си от БСП в манипулации и спекулации.

Отговаряше им Крум Зарков (БСП), който държеше на въпроса си, който бе към представляващия ВСС Боян Магдалинчев – защо съветът се е отказал от исканите пари и се е съгласил с предложените от финансовото министерство. Първоначално ВСС предвиди бюджет, според който заплатите в системата трябваше да бъдат увеличени със 17 %. Така с предложения от финансовото министерство проектобюджет се получи разминаване от 103 млн. лв. Последва вълна от недоволство на магистрати и служители от цялата страната и среща между главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Владислав Горанов. След срещата позициите се сближиха и разликата между предлагано и искано се стопи до 65 млн лв.

Изненадващо ВСС се съгласи с това положение и се отказа от своето решение за 17-процентно увеличение и обяви, че заплатите ще се повишат с 10 %.

Увеличението на възнагражденията в съдебната система е нормативен въпрос. Тъй като в съдебния закон е записано, че най-ниската заплата в съдебната власт се равнява на две средни заплати в бюджетната сфера. Промяна на последната трябва да доведе до промяна и на възнагражденията на магистратите и съдебните служители.

Затова и депутатите от БСП настояваха да разберат защо ВСС се е съгласил на по-малкото пари като посочиха, че така или съветът е искал повече, отколкото му е нужно, или финансовото министерство предлага по-малко, отколкото трябва по закон.

До изясняване на въпросите не се стигна като Зарков обяви, че ще развият подробно аргументите си и ще направят своите предложения в пленарната зала. Все пак проектопарите за съдебната власт бяха приети с 11 гласа „за“ и 5 „против“.

About the Author :

Leave a reply