Спецсъдът реши да остави Петър Харалампиев в ареста за постоянно
02.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход. Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Прокурор Ангел Кънев заяви по време на заседанието днес, че членовете на групата ежедневно са извършвали документни престъпления и търговия с влияние. Групата действала от юли миналата година.

Според показания на свидетели по делото Харалампиев е посочвал конкретни тарифи за издаването на удостоверения за български произход, както и размер на подкупи само за входиране на документите в ДАБЧ. Той разяснявал на посредници каква е схемата за получаване на такива удостоверения и колко ще струва. В противен случай преписките на лицата, искащи удостоверения, се забавяли от администрацията.

Прокурорите по делото казаха още, че престъпната група е получавала седмично от всеки посредник документи за между 5 и 15 души. Харалампиев и Томов са провеждали и лични срещи с посредниците, от които са получавали документи на ръка в сградата на ДАБЧ или в близост.

Други данни от свидетел сочат още, че след идването в агенцията на Харалампиев той е направил така, че да се пречи на нормалната дейност на организации в чужбина, представляващи бесарабските българи, дейността им била  изолирана, като единственият начин за получаване на удостоверение за произход в разумен срок бил чрез даване на подкупи по 350 евро на човек.

Защитниците на обвиняемите поставиха пред съда под въпрос наличието на престъпна група, след като не били намерени никакви пари у задържаните. Довод, който прокуратурата категорично отрече. В обвинението на един от обвиняемите пък не било казано кой ръководи групата, на която е член.

Адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов заяви пред съда, че домашен арест и отстраняване от длъжност биха могли да постигнат в същата степен целите на задържането за постоянно в ареста. По думите му Харалампиев не е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Пред медиите адвокат Мариана Тодорова каза, че ще се обжалва решението на съда. Тя обясни, че основният свидетел по делото е настоящият зам.-директор на ДАБЧ Димитър Владимиров, който твърди, че е присъствал на уговорки за получаване на пари, но не е сигнализирал за това.

Другият основен свидетел е Димитър Стойчев, за който се твърди, че е дал подкуп от 5000 евро на Харалампиев.

Прокурор Кънев каза пред журналисти, че ако на втора инстанция съдът вземе решение за налагане на различна мярка, то прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на председателя и главния секретар на ДАБЧ.

Той обясни, че паричните средства от подкупите са се трансферирали във виртуални валути. Изследването на паричните потоци е започнало вчера, назначени са данъчни ревизии на множество лица, не само на обвиняемите. Стойков е бил задържан в Кюстендил, защото прокуратурата имали данни, че щял да се върне в Сърбия, затова не се е изчакало да бъде хванат, когато е предавал парите за евентуалния подкуп.

Кънев допълни, че в няколко чужди държави се извършват действия по разследването. И отбеляза, че обвинението се старае разпитите на свидетели да се прави от български, а не от чужди разследващи органи. Той каза още, че няма данни за криминално проявени, които да са си платили за удостоверение.

About the Author :

Leave a reply