Бойко Борисов прие във Варна израелския премиер Бенямин Нетаняху
02.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

В утрешния ден освен двустранните срещи ще имаме възможност премиера Нетаняху да се присъедини към срещата, каза министър-председателят Бойко Борисов сред срещата си снощи с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е на работно посещение в България. Тя се проведе в резиденция „Евксиноград“ във Варна.

Днес Бойко Борисов ще бъде домакин във Варна на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия – на министър-председателите на България, Гърция и Румъния – Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президента на Сърбия Александър Вучич.

Чудесно е, че имаме възможност да сме тук, в България, каза Бенямин Нетаняху след срещата. Той определи утрешната среща като много важна. „Тя дава визия за региона, която споделяме заедно. Срещата може да помогне на всички – и на вас, и на нас във всяка една област – здравеопазване, киберсигурност и информационни технологии, както и други области, които могат да доведат до работни места и благоденствие“, каза Нетаняху.

Това е третата ни среща с Бойко Борисов за четири месеца, което показва интензитета на нашето приятелство, отбеляза премиерът на Израел.

Той заяви, че неговата страна високо цени приятелството между израелския и българския народ. Това е приятелство, което датира от столетия и съвсем наскоро имахме възможност да открием нов паметник, с който се почита делото на българите и това, че те спасиха своите евреи, каза Нетаняху. Премиерът на Израел припомни за стореното от българите, които са легнали на влаковите релси, за да предотвратят депортирането на евреите.

Той изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в противодействието на антисемитизма. Ние сме част от една цивилизация, която цени свободата, мира и обещанието за добро бъдеще. В днешни дни тези ценности са под атака от страна на екстремисти, те се стремят да подкопаят нашите ценности, да ни атакуват всички и Иран стоят основно зад тези екстремистки действия, проявяват се в различни държави – в Ливан, в Сирия, в Израел. Наскоро открихме ирански дейности, чрез които искат да генерират атаки в Европа, затова стоим рамо до рамо в тази борба срещу тероризма и войнстващия ислям, заяви премиерът на Израел. Той посочи, че това е изключително важно не само за бъдещето на нашите държави, но за общите ни ценности, за нашата цивилизация. Когато си сътрудничим, ние сме по-силни, по-силни сме заедно, заяви още той.

Премиерът на Израел каза, че по отношение на сътрудничеството ни в областта на сигурността нещата са изключително на високо ниво и допълни, че продължават разговорите за съвместни проекти и дейности във военната област, дори и във военното производство по отношение на разработването на специално оборудване. По думите му това сътрудничество позволява сътрудничество и в много други области – в икономиката, науката, информационните технологии. Израел са водещи в информационните технологии, в киберсигурността, в дигиталното здравеопазване, изтъкна гостът и изрази надежда с комбинацията на израелски технологии и партньорството с българските индустрии и технологии да се постигне изключително силно сътрудничество и достижения. В Румъния и Сърбия също се развиват добре областта на информационните технологии, изтъкна още гостът.

Смятам, Бойко, че знаеш, че повече от двеста и десет хиляди туристи са посетили България през миналата година, но след моето посещение се надявам още по-голяма да стане тази бройка и още повече да идват, не само заради приятелството, което споделяме, но и заради потенциала, който имате, заяви премиерът на Израел.

Той изтъкна, че има голям потенциал в областта на енергетиката, което предстои да бъде обсъдено. Премиерът на Израел даде за пример газовите връзки на Източното Средиземноморие. Това е много амбициозен проект (т.нар. Източносредиземноморски проект). Смятам, че малко от този газ, за който водим преговори в момента с Гърция, може да достигне и до България, каза премиерът на Израел и посочи, че това ще бъде сред дискутираните теми във Варна.

Също така ще бъде обсъдено задълбочаването на сътрудничеството в областта на киберсигурността, изграждането на пречиствателните станции за води.

Бойко, благодарение на твоето лидерство България се превърна във водеща държава в Европейския съюз, не само на Балканите, но и в целия Европейския съюз и на световната сцена. За Израел ти си изключително важен партньор и България е изключително важен партньор и искам да продължим в този дух, защото това е важно за благоденствието на нашите два народа, за региона и за света. Много ти благодаря, Бойко – мой приятел, заяви премиерът на Израел.

About the Author :

Leave a reply