Управляващата коалиция реши да успокои протестиращите
12.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Цената на горивата не се формира от правителството или Коалиционния съвет. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в МС след Коалиционен съвет във връзка с протестите в страната срещу високите цени на горивата.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че цените не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. „Цените у нас следват тенденцията в света“, каза той. По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намаления в следващите месеци през 2019 г. Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика..

„Цена – 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение“, заяви министър Горанов. По думите му на Съвета е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на „гражданската отговорност“, в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

„Дебат за 1000 лв. „Гражданска отговорност – няма, и такива цени в момента няма“, каза Горанов.

Цветан Цветанов коментира, че във вчерашния ден на протести е имало доста провокации и в не малко от случаите се е целял сблъсък между протестиращи и тези, които са блокирани на пътя. Той отбеляза, че гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо сътресение, криза или хаос. „Всеки има право да избира какво желае – да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност“, заяви Цветанов.

Ангел Джамбазки от ВМРО обяви още едно решение на съвета – България да не се присъедини към пореден всеобхватен международен документ, Глобалния пакт за миграция на ООН. Става дума за съгласувана практическа политика за подредено и справедливо управление на потоците бежанци и мигранти, която не е свързана с конкретни правни задължения за всяка от подписалите страни.

Въпреки това, първо БСП, а сега – и националистите във властта, съзряха в пакта конспирация с цел насърчаване на миграцията и превръщането й от нелегална в легална.

„Този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес, днешното ни решение е изключително добро за България”, заяви Ангел Джамбазки.

About the Author :

Leave a reply