Финансовият министър категоричен, че колите-замърсители ще плащат повече данък
12.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Автомобилите, които замърсяват повече ще плащат по-висок данък – увеличението може да достигне от 6 до 10 лв., категорично заяви министърът на финансите Владислав Горанов след проведен коалиционен съвет.

„Тема, която се обсъжда много активно напоследък е данъкът върху МПС. Предложихме и се прие от българския парламент въвеждането на още един компонент, който освен имуществената част да държи отговорност и за степента на замърсяване на отделните автомобили и тяхната екологична категория. Действително автомобилите, които нямат екологична категория и замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от възрастта на автомобила може да достигне 6 до 10 лв. увеличение“, коментира Горанов. „Макар да не е пренебрежима сума, е по наши оценки малко, на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на атмосферния въздух“, обясни той и припомни за напредналата фаза на наказателната процедура срещу България по отношение чистота на въздуха.

„В съшия момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се превърнали в гробницата на Европа за стари коли и след като очакваме през следващите няколко години целият ЕС, в западната си част, дори съседна Гърция, да премахнат и ограничат използването на дизелови автомобили, можем да предположим къде тези превозни средства ще се насочат. Тази мярка, според нас, има своя икономически и екологичен смисъл. Тежестта върху по-старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани“, заяви финансовият министър.

„Що се касае до размера на данъка – 0,60 или 0,80 ст. на месец, или две кутии с цигари, не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили от страна на българските граждани. Ще се даде възможност за провеждането на една политика в областта на чистотата на атмосферния въздух и екологията. В същия момент, в който се коментира темата, в Русе се провежда протест срещу замърсяването на въздуха. Подобни протести е имало и в София“, допълни Владислав Горанов.

About the Author :

Leave a reply