КФН смята да облекчава системата „бонус-малус“
03.12.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Въвеждането на системата „бонус-малус“ за застраховка „Гражданска отговорност“ най-вероятно ще бъде отложено с няколко месеца. Това заявиха от Комисията за финансов надзор, която проведе обществено обсъждане на бъдещата наредба. Според събраните досега мнения ще се наложи и промяна на законодателството, която да прехвърли обвързването на „бонус-малус“ от автомобила към шофьора.

Системата „бонус-малус“, при която шофьорите без нарушения ще плащат по-ниска „Гражданска отговорност“, а нарушителите – по-висока – ще се забави до изграждане на информационна система, която да свързва МВР и гаранционния застрахователен фонд. Това обясниха от финансовия надзор по време на публично обсъждане днес. Отделно възниква и необходимост за промяна на законите.

„Консултантът е съобразил изцяло своите предложения със съществуващото в момента нормативно състояние, тоест законите такива каквито са. По никакъв начин нямаме намерение да въвеждаме система, която да засегне интересите на мнозинството от българските граждани. Ще се съобразим с всички направени предложения, ако трябва, ще излезем с предложения за промени на съществуващата нормативна уредба“, съобщи Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор.

Тъй като комисията няма право да предлага законодателни промени, те най-вероятно ще бъдат внесени в парламента през някое от ресорните министерства. Максималният „бонус“, който може да бъде получен, е отстъпка от цената на застраховката до 25%, а максималният „малус“ – поскъпване на застраховката до 300 на сто. Уловката е, че застраховката ще бъде обвързана с автомобилите, както е по закон.

Според данните на МВР в момента автомобилите у нас са над 3 100 000, а наложените санкции 1 300 000.Така след първата нулева година от въвеждане на системата се очаква на „бонус“ да бъдат 88% от шофьорите, а на „малус“ – останалите. Под 0,4% са шофьорите, които биха плащали най-висока „Гражданска отговорност“.

„Неприятно е, че през последните три седмици излезнаха статистики изключително неприятни по отношение на така наречените пътни терористи – за съжаление, те са повече от 130 000 и по някакъв начин трябва да има някакъв регулационен режим на тези хора да бъдат поставени под такова въздействие в този случай финансово, така че те да не са такива, а ние по някакъв начин да ги преобразим“, обяви Ангел Попов, зам.-министър на транспорта.

Неправителствените организации разкритикуваха остро въвеждането на системата в сегашния ѝ вид с два аргумента – прави се набързо и не е справедлива.

„Всички в тази зала знаем, че ако нямаме ефективен начин за контрол, на наличието на сключена гражданска, тогава въобще няма смисъл да въвеждаме „бонус-малус“. Ако един лош водач му кажем – твоята „Гражданска“ е 1200 лв., защото през годината си направил 2 катастрофи, имаш 5 фиша за скорост и ти си в 18-и рисков клас, той ще кара без „Гражданска“, заяви Владимир Тодоров от Института за пътна безопасност.

Според Дияна Русинова от същия институт: „Трябва да се бърза бавно. Всички тези детайли, които са проблем, които и колегата Владо Тодоров идентифицира, трябва да бъде помислено върху тях и едва тогава ние ще получим една справедлива система. Увеличавате данъците, ГО, цените на винетките. Трябва да има социална справедливост, а в случая се опитвате да ни предложите една осакатена, лоша „бонус-малус“ система“.

Организациите разкритикуваха и КАТ заради бавното връчване на актове, което отделно би направило системата несправедлива. От КАТ предложиха да бъдат облекчени условията за влизане в наказателния „малус“. Вместо превишаването на скоростта да бъде само 10 км в час, да стане 20, но само за леките коли.

About the Author :

Leave a reply