Имало нарушение на принципа на съдийското самоуправление при избора на шефа на СГС
03.12.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

С мотива, че за първи път при избора на председател на Софийския градски съд е бил нарушен принципът на съдийското самоуправление, загубилият кандидат Евгени Георгиев (вдясно на снимката) обжалва решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в полза на конкурента му Алексей Трифонов. Жалбата е депозирана в съдебния кадрови орган, който трябва да я препрати във Върховния административен съд

В жалбата си Георгиев припомня поредицата от избори, направени от съдебния кадрови орган, в които избраните са били подкрепени – като него, от Общото събрание на съответните съдилища. Напомня им, че такъв е случаят и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който обаче миналия вторник гласува за Трифонов.

Евгени Георгиев се оплаква от липса на мотиви, които да покажат с какво го е превъзхождал другият кандидат. В гласуването срещу него са взели участие и предубедени членове на Съвета. Според него жалбата му спира изпълнението на решението на Съдийската колегия на ВСС, тоест пречка е Алексей Трифонов да встъпи като шеф на Градския съд. Освен ако Трифонов не поиска от Върховния административен съд предварително изпълнение на решението – което дали ще се случи, ще стане ясно през следващите дни.

Междувременно 61 градски съдии на Общо събрание изразиха несъгласие с начина, по който е било взето решението кой да оглави институцията.

„Считаме решението за немотивирано и непрозрачно“, пишат те до Съдийската колегия на ВСС. Нейни представители бяха поканени на събранието, но не отидоха, защото липсвала“ процедура, която да регламентира участието на членовете на Съдийска колегия в този форум на съдийското самоуправление“. „Очакваме магистратите и обществото да уважават самостоятелната воля, предоставена от закона на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в качеството ѝ на кадрови орган по отношение на съдийската общност“ е записано в позицията на съдебните кадровици, публикувана на сайта на институцията.

About the Author :

Leave a reply