200 проследяващи гривни пуска в употреба министерството на правосъдието
03.12.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерството на правосъдието вече разполага с 200 електронни гривни за проследяване на затворници и обвиняеми, 200 приемно-предавателни устройства и 50 устройства за персонална идентификация – Джи Пи Ес (GPS). Това се разбра от пресконференция за напредъка по проекта за внедряване на система за електронно наблюдение на правонарушители. От нея стана известно още, че вече е изградена софтуерната база за 2000 гривни, но останалите 1800 предстои да бъдат закупени в бъдеще.

По думите на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов използването на гривните ще започне в най-скоро време, което означавало до няколко месеца. Причината е нуждата от изпълнение на няколко допълнителни дейности от проекта. Това са закупуване на електрически пистолети, които ще бъдат раздавани на пробационните служители, с които ще се гарантира качеството на контрола над спазването на електронното наблюдение. И изграждане на системи за видеонаблюдение в 28-те служби по изпълнение на наказанията в страната.

Гривни ще бъдат поставяни на затворници, които излежават присъдата си в затворническо общежитие от открит тип, на които е позволено да ходят на работа на външни обекти. Решението на кои конкретни затворници да се поставят ще бъде вземано от началниците на затворите по предложение на началниците на затворническите общежития. Ще се иска и информираното съгласие на осъдения. Гривни ще се поставят и на осъдените с наказание пробация, чието съгласие ще е задължително за поставянето на проследяващото устройство. Правосъдното министерство обаче са убедени, че ще получават съгласие, защото с поставянето на гривната ще отпадне задължението на осъдения всеки ден да се явява в полицията за подпис. Третата категория хора, на които ще се слагат гривни, са тези с постановена от съда мярка за неотклонение – домашен арест. Тяхното съгласие няма да се иска. По думите на Проданов въвеждането на електронното наблюдение на практика ще представлява постоянен контрол над обвиняемите, което ще облекчи дейността на полицията, която би следвало да поставя патрулна кола пред жилището на поставения под домашен арест.

И в трите случая към гривните може да се поставя и Джи Пи Ес, което ще бъде преценявано за всеки случай по отделно.

Зам. правосъдният министър разказа, че от човешко любопитство е прекарал един уикенд с проследяваща гривна. Установил, че е сравнително удобно да се носи. Бил впечатлен, като я свалил и колегите му са дали пълна и точна информация къде е бил в рамките на съботата и неделята. В първите един-два часа човек усещал, че има нещо на крака си, но като започнел да изпълнява ежедневните си задължения, забравял за гривната.

Обясни, че ще се въведе дисциплинарна отговорност и/или имуществена санкция на затворниците или обвиняемите, които опитат да се освободят от електронното наблюдение.

Проданов оказа да отговаря на всякакви въпроси, които не бяха свързани с електронните гривни. Не пожела да коментира напрежението, свързано с условията на следствения арест, в който стоят бившият кмет на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

About the Author :

Leave a reply