Пореден епизод от политическата драма за купуване на нов боен самолет
09.01.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Процедурата за придобиване на нов боен самолет бе на дневен ред на политиците във вторник. След като бъде готова оценката на Министерство на финансите за самолета, се очаква тя да влезе в програмата на Министерски съвет. Новината съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. Всички останали приказки са дребно политиканство”, каза министърът по повод коментарите около сделката. Той посочи, че е съгласен да води дебат за това кой самолет е нужен на армията, а не политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е, американски ли е. По думите му това е безсмислен спор и е излишно да се дели обществото на русофили и русофоби. По повод обвиненията, че е американофил, той припомни, че до преди една седмица, в края на годината, са били гласувани отпускането на 81 млн. лева за ремонти на МиГ-29 и още 80 млн. лева за СУ-25, които са руски самолети. Той допълни, че страната ни купува самолет за следващите 30-40 години, а не си играе на политика.

„Защото някой може ли да прогнозира какво ще се случи след година 20-30 на Балканите”, каза още Красимир Каракачанов. Според него е по-добре да се купи нещо сериозно и силно, което ще може да върши работа и да защитава страната, а не да се правят „дребни политически сметки”.

От опозицията в лицето на ПГ на „БСП за България“ обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет. Позицията съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Предложението на Министерски съвет за закупуване на нов боен тип самолет противоречи не само на решението на НС, а и на позицията на БСП, изразена през юни 2018 г. Нямаме основание да променяме тази позиция“, подчерта лидерът на БСП. Нинова обърна внимание, на предложението на Министерски съвет – Народното събрание да разреши проектът за международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, одобрен с решение на Народното събрание. По думите й управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят. От БСП настояха да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов коментира, че ако изборът ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа. „Трябва да отдадем значимото на правителството, на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред, да вземат отношение, да застанат зад модернизацията на Българската армия и зад бъдещето й“, заяви той. По думите му страната ни има нужда от нов тип самолет, а това, което предлага правителството е прекрасно. Той попита дали БСП предлагат да се спре процедурата. „Нямало да гласуват „за“ нея, не е ясно каква е алтернативата? Да се върнем 10 години назад и пак да започнем ли?“, попита той. От АБВ настояха за спиране на процедурата за придобиване нов тип боен самолет.

Председателят на АБВ Румен Петков посочи, че трябва да се поискат толкова имунитета, колкото гласа има в подкрепа на доклада за придобиване на нов самолет в Народното събрание. Петков обърна внимание, че по темата за придобиване на нов боен самолет АБВ се опира изцяло на доклада на министъра на отбраната. По думите му в противоречие с всички досегашни клетви в Народното събрание и правителството, на 25 октомври министър-председателят е назначил политико-военна група. „Няма грам намек за експертиза“, посочи още Петков. Според него предвидените 2 млрд. лв. за самолети да бъдат инвестирани във високи технологии, малкия и среден бизнес, в образование и демография.

С позиция по темата за закупуване на нов боен самолет излезе и Белият дом, като според САЩ F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. „Ако F-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред“, се посочва още в съобщението, разпространено от Посолството на САЩ у нас.

About the Author :

Leave a reply